Recomanació

Sanitat desaconsella els cigarrets electrònics

També alerta del risc per a la salut dels productes de tabac sense combustió

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han recomanat als ciutadans no consumir dispositius susceptibles d'alliberar nicotina (cigarrets electrònics), ni productes de tabac per escalfament (sense combustió) per l'existència de riscos per a la salut.

En concret, han sigut els membres de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del sistema sanitari en la seva última reunió els que han advertit de l'existència d'aquests riscos i, per tant, segons l'acord a què ha tingut accés Efe, han aconsellat no consumir cap d'aquests productes.

"S'han trobat substàncies cancerígenes en líquids i vapor de cigarrets electrònics, i per tant no es poden excloure els riscos per a la salut associats a l'ús o exposició al vapor", subratlla la comissió en relació amb aquests dispositius que estan inclosos en la categoria de productes relacionats amb el tabac.

En el seu objectiu de promoure la salut de la ciutadania i prevenir les malalties associades al consum de tabac, la comissió, presidida per la directora general de Salut Pública, Qualitat i Innovació del Ministeri de Sanitat, Elena Andradas, al·ludeix als productes de tabac sense combustió.

Aquests -puntualitza- tenen la consideració de "nous" d'acord amb la nova normativa del 2017 que regula aspectes sobre la fabricació, presentació i comercialització dels productes del tabac i els relacionats, i per tant -destaca- se'ls ha d'aplicar la llei de mesures sanitàries davant el tabaquisme.

Els productes de tabac per escalfament, segons la comissió, "generen un aerosol que conté nicotina en una proporció igual o superior als cigarrets amb combustió", i per tant produeixen "els efectes fisiològics i addictius de la nicotina, equivalents al tabac per combustió".

Notícies relacionades

La comissió recorda que Espanya va firmar l'any 2003 el conveni marc del control del tabac de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que reconeix que hi ha un conflicte d'interessos entre la indústria del tabac i la salut pública dels ciutadans.

I obliga les parts a la protecció de les polítiques de salut pública dels interessos comercials i altres interessos creats de la indústria del tabac.