SALUT

L'obesitat multiplica per 12 el risc de patir càncer en les dones

Un estudi espanyol demostra per primera vegada que ser obès és, en si mateix, una causa de mort

La investigació va analitzar durant deu anys l'evolució de 55.000 persones de tot Espanya

ealos41611421 barcelona   hospital del mar  16 01 18  sociedad  el doctor 180116124859

ealos41611421 barcelona hospital del mar 16 01 18 sociedad el doctor 180116124859 / LUAY ALBASHA

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

L’estudi més extens realitzat fins ara a Espanya per determinar les conseqüències de l’obesitat, una investigació en què han participat 55.000 persones escollides entre la població general, coordinada des de l’Hospital del Mar de Barcelona, ha detectat que l’excés extrem de greix abdominal que caracteritza la persona obesa implica, en si mateix, un elevat risc de patir càncer o una patologia cardiovascular. L’amenaça és significativament més greu per a les dones. Es tracta del primer estudi que demostra que l’obesitat és, en si mateixa, un factor de mortalitat. El treball s’ha publicat a la revista científica Preventive Medicine.

    

Una dona obesa té 12 vegades més possibilitats de patir un càncer que la que manté un pes considerat normal, enfront del doble de risc de patir un tumor maligne que recau en un home obès, indiquen les conclusions de la recerca. Les dones amb obesitat, a més, tenen un risc cinc vegades superior a les de pes normalitzat de patir una malaltia cardiovascular, en especial, infart de miocardi. El risc coronari no és significatiu en els homes obesos.

MORTS ALS 10 ANYS

Els participants en l’estudi, procedents de Barcelona, Girona, Reus, Palma de Mallorca, Saragossa, Múrcia, Pamplona, Talavera de la Reina (Toledo) i Sevilla, de 35 a 80 anys, van ser avaluats durant 10 anys per especialistes d’assistència primària, que van traslladar les seves dades a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM). A l’inici de la investigació, 25.000 participants patien sobrepès, un índex de massa corporal molt pròxim al que defineix l’obesitat. N’hi havia 15.000 més que tenien obesitat i 14.000 que mantenien un pes normal. Al finalitzar l’estudi, havien mort 556 persones de pes normalitzat, 1.144 que tenien sobrepès i 753 d’obeses.

    

Per poder precisar que aquests morts no eren conseqüència de les malalties per a les quals l’obesitat es considera un factor de risc –hipertensió, diabetis i colesterol elevat, entre elles– el grup d’epidemiologia i genètica cardiovascular de l’IMIM va aplicar tècniques de quantificació informàtica que van descartar aquests factors i van fixar exclusivament la influència de l’obesitat en aquelles morts.

    

«D’aquesta manera, hem pogut demostrar que l’obesitat és, en si mateixa, un risc de mort per càncer o patologia cardiovascular, i no una conseqüència de patir diabetis, hipertensió o altres malalties», afirma el doctor Albert Goday, responsable d’endocrinologia al Mar i coautor de l’estudi.

DADES «MOLT PREOCUPANTS»

Les dades obtingudes, «molt preocupants» a judici dels autors de la investigació, es distribuiran a les autoritats sanitàries implicades. L’obesitat ha guanyant transcendència a Espanya, i a la resta d’Europa, a mesura que les xifres d’afectats trencaven totes les previsions. En l’actualitat afecta, a Catalunya, el 26% dels adults. Un 45% més pateix sobrepès. La població infantil catalana està considerada, de forma recurrent i variable, la més obesa d’Espanya, o fins i tot d’Europa, segons les fonts.

    

Les administracions sanitàries expressen públicament la seva intenció de frenar la que ja es considera una epidèmia d’obesitat, però les evidències sobre la gravetat de la situació no han aconseguit fins ara modificar el concepte amb què es classifica aquest problema mèdic.

    

«L’obesitat no està reconeguda com una malaltia a Espanya 

–assegura Goday–. El Ministeri de Sanitat la segueix considerant un factor de risc associat a la diabetis, la hipertensió, l’apnea del son o els nivells elevats de colesterol a la sang». «Això condiciona la dotació d’especialistes que es destinen a abordar l’obesitat als hospitals –prossegueix l’especialista– i manté sense finançament públic els fàrmacs autoritzats per frenar l’acumulació de greix».

    

Notícies relacionades

L’obesitat es defineix a partir d’un índex de massa corporal superior a 30 [s’obté dividint el pes en quilos per l’alçada en metres elevada al quadrat]. El pes excessiu d’un obès es deu a l’acumulació de greix, especialment greu a la zona abdominal. No és obesa una persona extraordinàriament musculada. H

El greix no està quiet

Fins fa pocs anys es va considerar que el greix que defineix l’obesitat era una massa passiva que no exercia cap funció al cos. Buscant les raons que expliquin per què una persona obesa desenvolupa un càncer, els investigadors han descobert que el greix excessiu (no el que crema energia, denominat marró) produeix unes substàncies que poden afavorir l’aparició de cèl·lules neoplàstiques, les que donen lloc a un tumor maligne. La massa greix, a més, produeix inflamació de baix grau al teixit on s’acumula, cosa que provoca que determinats gens que haurien d’estar en repòs s’activin.<br/>