Les begudes energètiques es podrien desaconsellar als menors de 16 anys

El PSOE torna a reclamar un estudi per analitzar la possibilitat de no recomanar-ne la venda

zentauroepp40626615 bebida energetica171021131613

zentauroepp40626615 bebida energetica171021131613

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El grup socialista al Congrés va tornar a reclamar ahir l’elaboració d’un estudi sobre els efectes de les anomenades begudes energètiques (sobretot en els joves) per analitzar juntament amb els professionals mèdics la possibilitat de desaconsellar-ne la  venda als menors de 16 anys. No és la primera vegada que els socialistes fan aquesta reclamació. L’any 2014 ja van demanar aquesta recomanació i que se’n regulés la publicitat i venda

De la mateixa manera, el PSOE ha instat a valorar la inserció en l’etiquetatge d’advertències sanitàries sobre els efectes del seu consum aïllat o en combinació amb altres substàncies, sobre el límit màxim acceptable de consum o sobre possibles contraindicacions, sempre d’acord amb els resultats d’aquest estudi.

Així es recull en una proposició no de llei presentada ahir per la portaveu socialista de la Comissió Mixta per a l’Estudi del Problema de les Drogues, María Aurora Flórez. En la iniciativa s’adverteix que el consum de begudes energètiques «amb alt contingut de substàncies com cafeïna o taurina» pot tenir un impacte significatiu en la contractibilitat del cor i augmentar el risc de patir diverses complicacions cardiovasculars, a més d’altres efectes adversos. «Uns efectes especialment perniciosos en nens, adolescents i adults joves, sobretot si [la seva ingestió] s’associa al consum d’alcohol o altres substàncies addictives», adverteix Flórez.

Segons l’última enquesta Estudes, quatre de cada deu estudiants de 14 a 18 anys a Espanya ha pres begudes d’aquest tipus, pràcticament la meitat dels estudiants que han consumit alcohol han pres begudes energitzants, i dos de cada deu reconeixen que n’han consumit barrejades amb alcohol.

Notícies relacionades

Per això, el Grup Socialista proposa «realitzar investigacions» per establir les relacions de causalitat entre el consum de begudes energitzants i reaccions adverses, a fi de poder enfortir la regulació existent de cara a la comercialització d’aquestes begudes.

ALERTA DE L’OMS / També des de l’OMS s’ha alertat sobre els perills d’aquestes begudes. Segons un estudi d’investigadors lligats a aquesta organització, els riscos més destacats estan relacionats amb el consum de cafeïna (base d’aquestes begudes) i el seu ús combinat amb l’alcohol, cosa freqüent en els hàbits d’oci juvenil (el 71% dels joves de 18 a 29 anys barregen els dos productes). Els experts afegeixen que la cafeïna de la beguda energètica limita la somnolència que provoca l’alcohol, la qual cosa permet continuar bevent (això potencia l’addicció) sense notar-ne els efectes, encara que el perjudici que causen sí que es produeixi.