Un hospital català assaja una vacuna contra un càncer infantil incurable

Deu nens amb DIPG participen en una prova pionera al Sant Joan de Déu

El Congrés demana destinar més recursos a la investigació oncològica infantil

zentauroepp40184472 laboratorio170920175312 / RICARD FADRIQUE

zentauroepp40184472 laboratorio170920175312
undefined40184473 barcelona  19 de septiembre de 2017    laboratorio de tumore170920110637

/

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Madrid

L’Hospital Sant Joan de Déu desenvolupa a Barcelona un assaig pioner destinat a buscar una escletxa d’esperança per als nens que pateixen un DIPG, un tipus de càncer incurable que s’emporta la vida dels pacients en menys de dos anys. L’anomenat glioma difús en el tronc encefàlic (DIPG, per les seves sigles en anglès) no es pot extirpar i els menors que el pateixen -entre 20 i 30 són diagnosticats cada any a Espanya- només presenten una lleu millora amb la radioteràpia però, al cap de pocs mesos, davant la impotència de la família i els metges, tots moren i alguns d’ells, amb una amarga mort.

Però, des de fa poc més d’un any, els pares que reben la catastròfica notícia que el seu fill –criatures en edat escolar– pateix aquest tumor tenen un clau on agafar-se: l’assaig posat en marxa a l’Hospital Sant Joan de Déu, únic a Espanya i també entre les 20 investigacions específiques que es desenvolupen a tot el món per buscar una cura a aquesta rara malaltia.

Els investigadors del laboratori de tumors del desenvolupament, la unitat d’assajos i de neurooncologia pediàtrica, en col·laboració amb l’Hospital Clínic, han desenvolupat una vacuna que busca reentrenar les defenses del nen per identificar el tumor com a «enemic».

L’objectiu de l’assaig, en aquesta primera fase, és ajudar els menors a «controlar la malaltia» i evitar que el tumor torni a créixer poc després de la radioteràpia. «És fonamental no aixecar falses expectatives en un tema tan delicat com ho és aquesta malaltia», adverteix l’investigador principal, Andrés Morales, conscient que per a l’erradicació definitiva del DIPG encara s’han de vèncer una sèrie d’obstacles. Però tot i així confia que l’assaig sigui «un primer pas». «Estem en una fase inicial, però molt millor que fa 10 anys, quan no hi havia ni un sol assaig específic per al DIPG», relata.

S’ha d’esperar uns mesos per conèixer si l’estudi donarà resultats, però els metges ja estan pensant «com optimitzar-lo per a futurs esquemes de tractament». En la prova inicial hi van participar 10 nens però alguns d’ells ja han mort, com és el cas de la Lucía, la mare de la qual ha encapçalat una mobilització de les famílies per demanar més recursos contra el càncer infantil.

I és que l’assaig costa 300.000 euros (sense comptar el treball previ que ha permès desenvolupar el que els investigadors denominen «una sopa de tumors DIPG» i que s’utilitza per preparar les vacunes) i ha sigut finançat íntegrament per la filantropia, especialment a través del Fondo Alicia Pueyo, que els pares d’aquesta nena van posar en marxa fa gairebé 10 anys, després de la seva mort, «perquè la seva lluita per vèncer el DIPG continués».

Des d’aleshores han recaptat al voltant de mig milió d’euros que han servit per sufragar diversos projectes, entre ells una cosa tan bàsica com «ajuntar en una sola sala els experts en aquest tipus de tumor de tot el món», segons relata la Gloria, la mare de l’Alicia. També s’ha costejat la generació d’un «model animal», és a dir, que un ratolí desenvolupi el DIGP per poder realitzar-hi proves.

257.000 firmes 

Notícies relacionades

La Gloria, igual que altres progenitors, sap que a la majoria dels països, aquest tipus d’assajos els costegen els particulars perquè «les malalties minoritàries no són una prioritat», però també considera que «el sector públic s’ha de preocupar» precisament dels malalts oblidats.

Per això van presentar la setmana passada al Congrés 257.000 firmes per exigir més finançament i per empènyer els partits a preocupar-se del càncer infantil. Fent-se ressò d’aquesta petició, la Cambra baixa va aprovar ahir per unanimitat una proposició del PSOE que demana al Govern més fons en oncologia pediàtrica.