Alerta a la RD del Congo davant una epidèmia d'Ebola

L'OMS envia material i personal a la província de Likati per frenar la infecció

La soca del virus hemorràgic detectat causa la mort al 33% dels contagiats

dcaminal29084610 attention editors   visual coverage of scenes of i151228133924

dcaminal29084610 attention editors visual coverage of scenes of i151228133924 / STAFF

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Un any i quatre mesos després que es donés per controlada la devastadora epidèmia d’Ebola que va afectar Sierra Leone, Libèria i Guinea, el virus hemorràgic ha reaparegut en un altre país africà. El ministre de Salut Pública de la República Democràtica del Congo (RDC), Oly Ilunga Kalenga, va informar ahir l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que ha declarat un brot d’Ebola a la zona de Likati, a la província de Bas-Uele, situada al nord del país. El laboratori de l’Institut Nacional d’Investigació Biomèdica del país examina mostres biològiques de cinc persones sospitoses d’haver contret el virus, de les quals una ja ha donat positiu.

Ilunga va sol·licitar la col·laboració de l’OMS per respondre de forma ràpida i efectiva a aquest brot. L’OMS, al seu torn, va anunciar l’enviament de personal especialitzat i material sanitari al perímetre geogràfic afectat, així com l’adopció de mesures per localitzar les persones que han estat en contacte amb els infectats.

NOU CASOS EN ESTUDI

El Ministeri de Salut Pública congolès va informar l’OMS que des del 22 d’abril s’han registrat nou casos sospitosos d’Ebola, que han causat tres morts. Això implica que la soca de l’Ebola que circula en aquests moments pel Congo té una potència letal del 33%. El virus de l’Ebola mostra una letalitat variable, que pot arribar al 90% dels infectats. En el brot de l’Àfrica Occidental va arribar a una letalitat del 50%: va causar la mort a 11.315 persones de les 28.637 que van patir la infecció. Els 17.322 supervivents d’aquell episodi van mantenir traces del virus a la sang i el semen (els homes) fins almenys nou mesos després.

Notícies relacionades

Els equips d’especialistes desplaçats a Likati per l’OMS estan formats per biòlegs i experts en mobilització social, control de l’aigua, higiene i sanejament. El perímetre de la infecció és en una zona de difícil accés, cosa que, encara que compliqui l’arribada de personal sanitari i material d’ajuda, pot resultar un factor beneficiós per controlar l’epidèmia.

L’expansió de l’Ebola es frena contactant, i aïllant, totes les persones que s’han relacionat amb els infectats ja identificats, i aplicant extremes mesures d’higiene als seus domicilis. L’acotació geogràfica, o l’aïllament de la població, ha sigut un aliat definitiu en anteriors brots epidèmics.