INVESTIGACIÓ REALITZADA A BADAJOZ

Els homes obesos millorarien la seva salut si netegessin i freguessin

Les persones que habitualment fan aquestes tasques tenen un millor perfil cardíac, segons un estudi de la Universitat de Granada

FACTOR DE RISC.L’obesitat augmenta la probabilitat de defunció i de contraure malalties greus.

FACTOR DE RISC.L’obesitat augmenta la probabilitat de defunció i de contraure malalties greus. / AP / KIRSTY WIGGLESWORTH

1
Es llegeix en minuts

Un estudi de la Universitat de Granada ha demostrat que fer feines domèstiques podria millorar la salut cardiovascular dels homes obesos i que les persones que habitualment freguen, cuinen o escombren presenten un millor perfil cardíac.

La investigació s'ha fet amb 2.698 persones d'entre 25 i 79 anys de la província de Badajoz i ha demostrat que fer feines domèstiques com escombrar, fregar o cuinar podria servir per millorar la salut cardiovascular dels homes obesos i reduir el risc que pateixen de patir diabetis i malaltia cardiovascular.

L'estudi, que publica la 'Revista Española de Cardiología'i en què han participat científics de la Universitat de Granada i del Sistema Extremeny de Salut, ha analitzat dades del projecte Hermex ("Harmonizing Equations of Risk in Mediterranean Countries EXTREMADURA").

A més, els homes sedentaris o amb baixos nivells d'activitat física podrien millorar la seva salut si participessin en les feines domèstiques, ja que aconseguirien els nivells d'activitat física desitjables que sí que aconsegueixen un percentatge de dones gràcies a l'activitat física que fan a la llar.

Els investigadors van partir d'un concepte molt nou en l'àmbit de la ciència, el de l'obès metabòlicament sa (OMS), que fa referència a un grup d'individus obesos que semblen estar protegits de les principals complicacions cardiometabòliques associades a l'obesitat.

En aquest estudi, van examinar les diferències en els marcadors de risc cardiometabòlic tradicionals i no tradicionals entre els 4 fenotips de mida corporal, les possibles diferències per sexe i el grau en què l'activitat física té influència sobre aquests perfils.

ACTIVITAT FÍSICA

L'autora principal d'aquest treball, Virginia Ariadna Aparicio García-Molina, del departament de Fisiologia de la Universitat de Granada, ha explicat que els participants amb el fenotip obès metabòlicament sa van presentar més nivells d'activitat física de qualsevol tipus i millor compliment de les recomanacions que els individus amb alteracions metabòliques, tan si són obesos com si no.

"Quan incloem l'activitat física domèstica en el sumatori, els nivells totals d'activitat física del grup obès metabòlicament sa són més elevats que els dos fenotips de perfil metabòlic advers", ha resumit.

Notícies relacionades

"Una troballa important d'aquest estudi és que les dones presentaven més nivells d'activitat física si es té en compte la domèstica, i això podria explicar en part la proporció més elevada d'OMS en elles", ha explicat Aparicio García-Molina.

De la mateixa manera, els nivells més elevats d'activitat física observats en les dones també podrien explicar en part el perfil cardiometabòlic més favorable observat en elles, amb independència del fenotip de mida corporal.