12 jul 2020

Anar al contingut

Salut retira quatre nous lots de mongetes sospitosos de botulisme

La cadena Aldi demana als seus clients que no consumeixin mongetes El Cultivador

Els dos bombers segueixen a l'UCI en estat greu i amb pronòstic reservat

Salut retira quatre nous lots de mongetes sospitosos de botulisme

Nova alerta sanitària. L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) ha retirat quatre nous lots de mongetes seques perquè "poden estar involucrats" en el brot de botulisme que ha causat la intoxicació de dos bombers que segueixen a la unitat de cures intensives (UCI) de l'Hospital Josep Trueta de Girona en estat greu i amb pronòstic reservat.

Es tracta dels lots L-146-16; L-151-16; L-158-16; L-168-16 i L-176-16, mentre que els que fins ara havien sigut immobilitzats inicialment de forma preventiva, els lots L-155-16, L-166-16, 1-160-16, L-127-16, 1-120-16, L-082-16 i L-116-16, "han quedat fora de sospita i són aptes per al seu consum", ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat. Els vuit primers lots -l'únic que es manté és l'L-146-16- es van retirar "de forma preventiva".

INVESTIGACIÓ

Els nous quatre lots han sigut notificats per part de les autoritats sanitàries de la Rioja, que porten la investigació sobre com s'ha produït la contaminació perquè la planta embotelladora està situada en aquesta comunitat autònoma. "Ara l'empresa està acotant cada vegada més on s'hauria produït el possible error que hauria generat el brot i, per tant, també determina els lots que podrien estar afectats", ha matisat Salut.

Com es va informar aquest dilluns, el resultat positiu de la presència de la toxina botulínica correspon a l'envàs de vidre de 400 grams de mongeta banca cuita de la marca Bonpreu, que forma part del lot L-146-16 envasat a la Rioja per Hermanos Cuevas SA per a Bonpreu SAU i amb data de consum preferent 31 del desembre del 2021. A Catalunya, aquests productes els haurien distribuït Bonpreu -marca Bonpreu i IFA Eliges-, Condis --marca Condis-- i Aldi -marca El Cultivador.

Salut Pública ha recomanat a les persones que tinguin a casa algun envàs d'aquests cinc lots que s'abstinguin de consumir-los o que els tornin als corresponents punts de venda; en cas de dubte, aconsella que es posin en contacte amb el telèfon 061 CatSalut Respon. Per la seva banda, els supermercats Aldi han demanat aquest dimarts als seus clients que no consumeixin les mongetes seques de la marca El Cultivador. La cadena ha demanat als seus clients "que comprovin al seu rebost si disposen d'algun dels lots assenyalats i evitin el seu consum i tornin els articles a qualsevol dels establiments de la cadena".

500 pots en mans de consumidors a les Balears

L'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) ha confirmat aquest dimarts la presència de toxina botulínica en un lot demongetes seques cuites de la marca Bonpreu, distribuït a Eivissa, Menorca i Mallorca sota la marca Ifa Eliges. N'hi ha prop de 500 pots en mans de consumidors.

El lot en qüestió és l'L-146-16, envasat per Hermanos Cuevas, SA, en pot de vidre de 400 grams, amb data de consum preferent 31-12-2021, informa en una nota de premsa la Direcció General de Salut Pública del Govern balear.

Aquest producte ha sigut distribuït a Mallorca, Eivissa i Menorca a través del supermercat Hiper Centro, i malgrat que la setmana passada se'n van retirar 7.056 pots dels supermercats, encara n'hi ha 238 a l'illa pitiüsa i 251 entre Mallorca i Menorca que no s'han localitzat entre els consumidors.

Per això, Salut Pública ha fet un crida urgent a la població perquè s'abstingui de consumir-ne i recomana tornar l'envàs a l'establiment on va ser adquirit. Si ja s'ha consumit i es presenten manifestacions digestives, oculars o fatiga s'ha d'anar als serveis d'urgències, afegeix.