ALERTA SANITÀRIA

El botulisme dels bombers va ser causat per un pot de mongetes

Les anàlisis descarten així que la toxina estigués en un bacallà envasat

icoy34519295 alubias judias160630200413

icoy34519295 alubias judias160630200413 / 123RF

1
Es llegeix en minuts

L'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan ha confirmat la presència de la toxina botulínica en un dels pots de mongetes seques cuites que van consumir el dia 27 dos bombers de Palafrugell (Girona), hospitalitzats per un brot de botulisme.

Són mongetes cuites que es venen en pot de vidre, de 400 grams, envasades per Hermanos Cuevas SA i distribuïdes a Catalunya per les cadenes de supermercats Condis i Bon Preu.

Segons ha informat l'Aecosan, la toxina botulínica estava present en un dels pots de conserves que van entregar a les autoritats sanitàries per a la seva anàlisi els dos bombers afectats per botulisme.

Després d'aquests dos casos, el dia 30 de juny, l'Agència de Salut Pública de Catalunya va ordenar retirar de la venda, per precaució, diversos lots de mongetes seques cuites i bacallà esqueixat i dessalat que es venen en supermercats de tot Espanya.

Divendres, la companyia Copesco Sefrisa, elaboradora del bacallà esqueixat dessalat retirat de la venda, va assegurar que no va trobar cap anomalia "ni en el producte ni en el seu procés d'elaboració".

Notícies relacionades

El botulisme és una intoxicació causada per la toxina botulínica, una neurotoxina bacteriana produïda pel bacteri Clostridium botulinum, i la via d'intoxicació més comuna és l'alimentària, ja sigui per ingestió d'aliments mal preparats o conservats de manera inapropiada.

Tradicionalment, els brots de botulisme, un dels tòxics naturals més potents, s'han associat al consum de conserves casolanes