Detectat a Madrid el primer cas de Zika per transmissió sexual que té lloc a Espanya

La dona ha sigut contagiada pel seu marit, que recentment va tornar d'un viatge a Llatinoamèrica

Detectat a Madrid el primer cas de Zika per transmissió sexual que té lloc a Espanya

REUTERS / DANIEL BECERRIL

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Una dona que viu a Madrid i no ha viatjat a Llatinoamèrica en els últims mesos pateix una infecció pel virus Zika que, segons han confirmat fonts del Ministeri de Sanitat, li ha sigut transmesa pel seu marit, que va tornar l'abril passat d'un país sud-americà afectat per l'epidèmia vírica. El contagi s'ha produït, amb tota probabilitat, a través d'una relació sexual.

Es tracta del primer contagi de Zika registrat a Espanya atribuït a una transmissió sexual, han afegit fonts de Sanitat. El virus del Zika causa una infecció, en general, d'escassa transcendència en les persones adultes. El malestar té una durada d'uns cinc dies, en què l'infectat pateix una mica de febre, cansament, dolor ossi i un eritema cutani que causa intensa picor. Aquest contagi és altament arriscat quan succeeix en una dona que està embarassada, ja que en algunes ocasions, el virus causa una alteració neurològica en el fetus, que neix afectat per una microcefàlia, desenvolupament insuficient del crani i el cervell.

La majoria dels adults que pateixen un contagi del Zika superen l'episodi sense ser conscients de la causa del lleuger malestar que experimenten durant uns dies.

TRES NAIXEMENTS SANS

Notícies relacionades

A Catalunya, el virus ha sigut diagnosticat a 51 dones i 21 homes que, en tots els casos, havien viatjat recentment a algun país de Llatinoamèrica amb epidèmia de Zika. Setze de les dones afectades estaven embarassades en el moment del diagnòstic, i tres d'elles ja han parit fills sans. Una altra embarassada manté en gestació un fetus en el qual s'han observat signes de microcefàlia.

El virus Zika es transmet per la picada del mosquit 'Aedes Aegypti', que, fins ara no ha sigut detectat a Catalunya. El risc més alt de transmissió d'aquesta infecció a Espanya se centra ara en la via sexual, han advertit des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. El virus està un mínim de sis mesos al semen dels homes que han patit la picada del mosquit, i en aquest termini el poden transmetre en les seves relacions sexuals.     

Temes:

Zika