21 set 2020

Anar al contingut

CRISI SANITÀRIA

Dues noves embarassades infectades de Zika diagnosticades a Catalunya

Ja són 14 les gestants afectades: tres han donat a llum un nadó sa i una porta un fetus amb microcefàlia

 

  / AP / FELIPE DANA

Dues noves dones embarassades han sigut diagnosticades a Catalunya de febre vírica del Zika, amb laqual cosa s'eleven a 14 les gestants afectades per aquesta malaltia, de les quals tres ja han donat a llum un nadó sa en la comunitat catalana i una porta un fetus amb microcefàlia i altres malformacions.

Segons ha informat l'Agència de Salut Pública de Catalunya, des de l'1 de gener del 2016 s'han confirmat 69 casos importats de febre vírica de Zika a Catalunya, cinc més que la setmana passada, tots amb l'antecedent d'haver estat a Amèrica del Sud i Central en zones on la transmissió del virus és activa i d'haver sigut picats per mosquits durant la seva estada.

Els afectats són 20 homes i 49 dones, de les quals 14 són gestants, tres de les quals ja han donat a llum en un part normal i amb un nadó acabat de néixer sense problemes de salut, encara que els menors seran sotmesos a un control de seguiment segons el protocol establert.

El virus del Zika provoca un quadro lleu amb febre moderada, exantema que s'estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera, principalment articulacions petites de mans i peus, conjuntivitis i símptomes inespecífics tals com miàlgia, cansament i mal de cap i es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes.

Els casos solen resoldre's sense complicacions greus i les infeccions asimptomàtiques són freqüents, ja que s'estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadro clínic. 

Temes: Zika