ALERTA SANITÀRIA DAVANT ELS JOCS DEL BRASIL

Condons contra el Zika

La UE aconsellarà el preservatiu a tots els homes que hagin viatjat a països amb la infecció

El descobriment que el virus es transmet pel sexe fa témer una expansió de l'epidèmia

abertran34050883 miami  fl   may 26  larry smart  a miami dade coun160603132117

abertran34050883 miami fl may 26 larry smart a miami dade coun160603132117 / JOE RAEDLE

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

El descobriment que el virus Zika no només es transmet a les persones per la picada del mosquit 'Aedes aegypti' sinó que pot contraure's al mantenir relacions sexuals amb un home que hagi patit la infecció, fins i tot si ell ho desconeix perquè no ha notat símptomes, està replantejant les estratègies de prevenció dels organismes sanitaris internacionals. La dada sexual va ser confirmada i difosa el 14 d'abril.

En els pròxims dies, la Conselleria de Salut estendrà la recomanació d'utilitzar preservatiu en les relacions sexuals a tots els homes que a partir d'aquest juny viatgin, o tornin, d'algun dels països en què el virus Zika manté en aquests moments una inusual expansió epidèmica, el Brasil i Colòmbia fonamentalment, hagin experimentat o no els símptomes de la infecció vírica i amb independència que la seva parella estigui embarassada o pretengui estar-ho en els mesos immediats.

Fins ara, aquesta recomanació es dirigia només a les parelles de les gestants que tornen de la zona epidèmica, amb el suggeriment d'utilitzar preservatiu fins al moment del part, i als homes que han viatjat als països en què s'expandeix el Zika la parella del qual planeja iniciar un embaràs. En aquest cas, la protecció ha de mantenir-se vuit setmanes si s'ha patit un contagi asimptomàtic, o sis mesos si s'ha emmalaltit de Zika, encara que hagi sigut de forma molt lleu. Encara es desconeix quant de temps existeix presència vírica en el semen d'un infectat.

El termini que ara se suggerirà per a la protecció de tots els viatgers seran vuit setmanes, el mateix que es proposa als que saben que han patit el contagi però no han experimentat cap malestar. La mesura, explica Mireia Jané, subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, s'adopta, especialment, per "reforçar la protecció" dels que participin en els Jocs Olímpics que se celebraran a Rio de Janeiro (Brasil) a l'agost, i la dels seus acompanyants i familiars. L'objectiu és impedir que el Zika es propagui com la resta de malalties de transmissió sexual.  

CANVI D'ESTRATÈGIES

La recomanació, que la Generalitat, el Ministeri de Sanitat i la resta de països de la Unió Europea (UE) adoptaran a l'uníson, coordinats en la xarxa de vigilància epidemiològica que canalitza el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC en sigles angleses), és conseqüència del debat a què ha conduït la difusió de la troballa sexual. "El punt diferencial, important, de la infecció del Zika és la confirmació que es transmet pel sexe -afirma Jané-. Això canvia completament les estratègies preventives, i és el que justifica que s'estengui a tots els viatgers a les zones endèmiques la recomanació de protecció en les relacions sexuals”.

Les infeccions causades per arbovirus,  com és el Zika, solo es transmetien amb la picada d'un mosquit 'Aedes'

Els virus adscrits a la família que agrupa el Zika, anomenats arbovirus -entre ells els que causen el dengue, la febre groga, la febre del Nil o el 'chicunguña'- es transmeten, de forma habitual, a través de les picades d'algun mosquit 'Aaedes', ja sigui el 'aegypti', en el cas del Zika, o el 'albopictus', conegut com a mosquit tigre i localitzat a Catalunya, en la resta d'infeccions.

Notícies relacionades

El virus Zika també es detecta a la sang -on continua un màxim de sis dies-, en la saliva, en l'orina i en la llet materna. D'aquí que el protocol difós per l'Agència de Salut Pública de Catalunya recomani a les parelles en les quals la dona està embarassada utilitzar el preservatiu quan mantenen sexe vaginal, anal o oral, durant tota la gestació. En aquest cas, el suggeriment incumbeix també a les parelles masculines que no siguin conscients d'haver patit cap contagi del Zika. La importància d'aquestes recomanacions, adverteix Jané, és màxima entre els que es plantegen tenir un fill immediatament i projecten iniciar l'embaràs en els pròxims mesos. 

EVITAR BARRIS DETERIORATS

Atès que la Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha considerat prou el risc del Zika per suspendre o ajornar els Jocs de Rio de Janeiro -suggeriment emès el cap de setmana passat per un col·lectiu de científics-, els governs i les autoritats sanitàries treballen amb la hipòtesi que es realitzaran en aquell país, i així orienten els seus missatges. Des de Salut Pública, suggereixen a atletes, familiars i equips de suport que evitin visitar les zones "més deprimides" de Rio, i que si les visiten, no hi vagin durant les hores del dia en què més prolifera la presència de mosquits, que són al capvespre i la nit. També alerten del risc que impliquen els llocs en què existeixi aigua estancada. Un aspecte considerat favorable és el fet que en el moment dels Jocs al Brasil serà hivern, període de menys difusió dels mosquits.