Salut aconsella usar preservatiu a homes que hagin viatjat a països amb Zika

Els metges van detectar el virus en el fetus infectat detectat a Catalunya fa un mes

 

  / REUTERS / OSWALDO RIVAS

2
Es llegeix en minuts
ADRIÀ PALACÍN / BARCELONA

Fa un mes que la Conselleria de Salut té constància que el fetus de la dona embarassada infectada pel virus del Zika presenta diverses malformacions, entre les quals microcefàlia, segons va explicar ahir el secretari de l’Agència de Salut Pública, Joan Guix. Quan els metges van detectar les malformacions del fetus, la dona estava entre les setmanes 19 i 20 de gestació. A més a més, també li va ser detectat el virus del dengue. Salut té en aquests moments 39 casos confirmats d’infectats pel virus del Zika a Catalunya, dels quals 15 són homes i 24 són dones. Quatre de les dones infectades estan embarassades. Una de les embarassades va donar a llum el cap de setmana passat un nadó amb bona salut.

Salut no ha revelat ni el nom ni la nacionalitat de la dona infectada, però ha confirmat que està actualment en un hospital de Barcelona i que, de moment, ha decidit continuar amb l’embaràs. Totes les dones embarassades diagnosticades amb Zika a Catalunya van contraure el virus a Llatinoamèrica per la picada del mosquit Aedes aegypti, també portador del dengue i de la febre groga. Encara que és familiar del popular mosquit tigre, el Zika no té presència a Catalunya. 

 

SEMEN, SANG I LLET MATERNA

En els casos confirmats a Catalunya, el virus s’ha trobat al semen, a la sang i a la llet materna. Tot i així, segons va subratllar la ginecòloga Elena Carreras, presidenta de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, «el virus no és contagiós a través de la llet materna, encara que sí que ho és a través de l’esperma i la sang». En aquest sentit, Carreras va indicar que, «al semen, el virus pot sobreviure fins a sis mesos». Per això va demanar als homes que hagin viatjat a aquells països (tant si estan infectats com si no) que «usin protecció en les seves relacions sexuals durant els mesos següents com a mesura de prevenció». El Zika s’ha detectat en països d’Amèrica des de Mèxic fins a Paraguai, a Cap Verd i en algunes illes del Pacífic.

Segons Carreras, el problema de la microcefàlia no és la mida del cap sinó la del cervell, que sol presentar dilatació de ventricles i fallades en les seves funcions. En general, se sap que els virus neurotrops (els que afecten les neurones) impedeixen gairebé en el 100% dels casos la correcta formació i funcionament del cervell. «Depenent de la part afectada del cervell, es produeixen danys a nivell sensorial o en altres més cognitius», va matisar la ginecòloga, que va recalcar que aquestes afectacions no solen causar la mort de la criatura. 

 

Notícies relacionades

MESURES DE PRECAUCIÓ

Salut insisteix que «qualsevol dona que pugui estar embarassada o que ho hagi d’estar no viatgi a zones de risc i que, si de totes maneres ho fa, al tornar es faci les proves de sang immediatament, tant si presenta símptomes com si no», ja que els símptomes poden ser insignificants en la població adulta: conjuntivitis i irritacions en alguns casos. Les dones, de fet, presenten simptomatologia en un percentatge baix. En el cas que es faci el viatge, s’ha de «tenir especial cura amb els mosquits i fer servir roba adequada i repel·lent d’insectes». Guix va confirmar que, de moment, aproximadament unes 140 persones han anat a fer-se anàlisis de sang preventives.