ANIVERSARI MÈDIC

40 anys trasplantant

L'Hospital de Sant Pau celebra amb pacients trasplantats de medul·la òssia i metges la pionera intervenció realitzada el 22 de maig de 1976. Des d'aleshores, n'ha fet gairebé 3.000 més

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / BARCELONA

Més de 450 persones es van reunir ahir al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau per commemorar el 40è aniversari del primer trasplantament de medul·la òssia realitzat a Espanya, que van portar a terme, en aquest recinte, els especialistes en hematologia Andreu Domingo Albós i Josep Cubells el 22 de maig de 1976. La pacient va ser una jove catalana de 13 anys amb leucèmia. Des d’aleshores, a l’Hospital de Sant Pau s’han fet 2.939 trasplantaments de medul·la òssia, 490 a menors.

L’evolució en les tècniques utilitzades des d’aleshores i l’ampliació del marge per ser donant de medul·la –ara es contempla com a viable un 50% de compatibilitat amb el receptor– van formar part dels continguts que amb motiu de la celebració van exposar els responsables dels trasplantaments de l’Hospital de Sant Pau. L’ús en aquests procediments de cèl·lules mare de la sang de cordó umbilical, l’augment de la facilitat d’obtenir les cèl·lules donades, a través de la sang del donant, a més de les expectatives de nous avanços que augmentaran en el futur la supervivència i la qualitat de vida dels pacients trasplantats van ser objecte de les presentacions en la jornada científica que els especialistes van brindar als assistents.

Alguns havien arribat des de Galícia, com Mateo Manteiga, de 12 anys, que va viatjar acompanyat de la seva mare i la seva germana, deu anys després que arribés a l’hospital de Sant Pau per rebre el trasplantament de medul·la d’una donació de cordó umbilical que, gràcies a la mediació de la Fundació Josep Carreras, va arribar procedent de Nova York i va curar la seva leucèmia. En el cas d’Ester Cantero, de 37 anys i de Tàrrega, se li va practicar un autotrasplantament, fa 28 anys. En el de Víctor González, un veí del barri de Sant Andreu de Barcelona, que ara té 21 anys, va ser la seva germana Laura, sis anys més gran, la seva donant de medul·la fa deu anys.

El trasplantament de medul·la òssia es pot realitzar quan es produeixen poques cèl·lules a la medul·la òssia (aplàsia), mielodisplàsies (producció de cèl·lules defectuoses) o en cas de certs càncers, com la leucèmia, el mieloma múltiple o limfomes (càncer que comença en les cèl·lules del sistema limfàtic) en estats avançats. En nens es trasplanta també davant certes malalties congènites. En el món es porten a terme a l’any un milió de trasplantaments de medul·la òssia; a Europa, uns 50.000; a Espanya, 2.500, i a l’Hospital de Sant Pau, al voltant dels 130.

Registre mundial

Notícies relacionades

Al món hi ha 27 milions de donants, voluntaris disposats a donar cèl·lules mare de la seva sang per reemplaçar les inexistents o que funcionen malament en la medul·la òssia d’altres persones. També hi ha 680.000 unitats de cordó umbilical del qual s’extreuen cèl·lules mare.

«La Xarxa Espanyola de Donants de Medul·la Òssia, impulsada per la Fundació Carreras, suma més de 200.000 donants i més de 60.000 unitats de cordó umbilical. En l’actualitat, en més del 80% dels casos es troba un donant compatible per al trasplantament en tres mesos de recerca», va explicar el director del Servei d’Hematologia de l’Hospital de Sant Pau, Jordi Sierra.