DIES ESPECIALS PER ALS MALALTS

Caçó en lloc de rap a l'hospital

Tot i les retallades, els centres sanitaris preparen plats nadalencs amb aliments de qualitat superior

Un 10% dels ingressats són donats d'alta el dia abans de Nadal perquè passin les festes a casa

cmontanyes32243653 barcelona 24 12 2015  sociedad barcelona cocina de151224144607

cmontanyes32243653 barcelona 24 12 2015 sociedad barcelona cocina de151224144607 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Hi va haver un temps, concretament fa cinc anys, període anterior a la crisi econòmica, en què la safata amb el menjar que rebien el dia de Nadal els malalts ingressats a l’Hospital de Sant Pau incloïa una ampolleta de cava. Un benjamí. Les retallades van acabar amb aquest brindis. Tots els centres sanitaris s’ajusten a la minvada realitat econòmica imperant en el sector, però tots sense excepció s’excedeixen aquests dies en el pressupost destinat a nutrició. Eliminen el que és superflu. «Ens saltem una mica el tema preus, però està previst en el contracte anual», explica Gemma Navarro, responsable de dietètica a Sant Pau. De forma general, als hospitals se serveix aquests dies festius peix de preu superior al d’una jornada normal. A les cuines dediquen més temps a l’elaboració casolana de sopes i carns, i les safates inclouen dolços exclusius d’aquesta època de l’any. Tot i així, tots aconsegueixen que en el còmput de l’any els quadrin els comptes. El suquet de peix que Sant Pau té per tradició servir la Nit de Nadal ja no inclou rap–«de preu intocable», certifica Navarro– sinó caçó i lluç. «Tan o més gustosos», assegura.

Els àpats dels dies de Nadal són l’única excepció a la qual es concedeix el poder de modificar les rigoroses pautes dietètiques dels hospitals. Aquest poder també incumbeix el personal sanitari, que aquests dies s’afanya a accelerar les proves diagnòstiques per a alguns pacients hospitalitzats, els menys greus, que no corren risc, amb l’objectiu d’accelerar el dictamen mèdic i poder donar-los l’autorització de sortida.

«Avui és un dia en què es donen moltes altes a l’hospital», va sintetitzar ahir la doctora Rocío Cebrián, subdirectora assistencial a l’Hospital de la Vall d’Hebron, on avui estan previstes 18 altes. Es tracta de pacients estabilitzats i en bones condicions que, si no estiguéssim en aquestes dates, potser no marxarien avui cap a casa perquè la tramitació de les seves anàlisis i proves hauria sigut més lenta. Tot i així, aquest hospital allotjarà fins a 962 persones els dies de Nadal, més les urgències. «Els familiars agraeixen que, si es pot, donem altes. Els malalts també, i nosaltres som conscients que el Nadal no es passa enlloc com a casa», diu Cebrián. «Potser arribem a donar un 10% d’altes en un dia com avui».

Paradoxalment, els dies 25 i 26 de desembre són dues de les dates de l’any en què els hospitals atenen més visites al servei d’urgències. Aquest període sol coincidir amb l’epidèmia de grip –no aquest any– i el tancament dels CAP condueix moltes persones a l’hospital.

Torró, sopa i pizza

L’omnipresent sensació nadalenca serà perceptible a les habitacions dels hospitalitzats i a les cuines dels centres. «Molt o poc, tots els ingressats notaran a les safates de menjar que és Nadal», garanteix Gemma Navarro. Fins i tot els que acaben de ser operats de cirurgia maxil·lar, o els que han patit un ictus i ho mengen tot triturat perquè no poden moure la boca, notaran un puntet nadalenc als purés. «Una neula mullada en aigua o un trosset de torró del tou són coses que en pot menjar tothom», afegeix Navarro. El pollastre rostit també anirà triturat per a ells, perquè hi ha coses que ni el Nadal pot evitar. La inapetència de molts hospitalitzats, per exemple.

 

Notícies relacionades

La mare del Pere, un nen de 5 anys que no podrà sortir de l’Hospital de Sant Joan de Déu abans que arribin els Reis Mags, en sap molt d’aquesta inapetència. Agraeix l’esforç dels cuiners. Aquesta nit li serviran costelletes de xai arrebossades. A les cuines del maternoinfantil de la Vall d’Hebron han preparat per als seus nens una pizzeta de Nadal que serviran aquesta nit. Coincideixen amb els de Sant Pau: els seus nens soparan una pizza bonna notte, més filet de turbot arrebossat, torró i xocolatines amb forma d’euro.

El dia de Nadal predominarà, per als adults, la sopa de galets amb mandonguilles, a tots els hospitals. «Sopa cuinada de forma artesanal, igual que els canelons de Sant Esteve i el paté casolà que anirà de segon plat, amb productes de més qualitat que l’habitual», adverteix Carme Roig, directora d’Hoteleria a la Vall d’Hebron. Els pacients que ho poden tolerar rebran un gotet de cava el dia de Nadal. Un extra que, igual que tot el menú –les racions són abundants», diu Roig–, compartiran pacients i familiars.