INVESTIGACIÓ D'ABAST MUNDIAL

Pedro Alonso: "Trobar una vacuna eficaç contra la malària serà molt més difícil que trobar-la per a la sida"

El fàrmac preventiu acceptat per l'OMS protegeix a un 33% dels bebès vacunats

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

L'investigador Pedro Alonso, director del programa mundial contra la malària de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha exposat en una trobada celebrada a Barcelona algunes de les raons que expliquen per què el disseny d'una vacuna antipalúdica d'àmplia protecció està resultant tan difícil als nombrosos científics dedicats a la seva recerca.

Traçant un paral·lelisme amb l'enorme complexitat amb la qual xoca la investigació d'una vacuna preventiva de la sida, Alonso adverteix que la dificultat per trobar un fàrmac que eviti contraure el VIH –vist com un objectiu pròxim a la utopia en aquests moments— és “una broma” comparada amb les múltiples barreres que afronta la investigació sobre una vacuna contra la malària. “La complexitat biològica del paràsit que causa la malària és incomparable a la del virus més estrany que pugui existir –ha dit Alonso-. Cent anys després d'investigar l'acció d'aquest microorganisme seguim sense conèixer els mecanismes d'immunitat que utilitza”. “D'aquí ve que existeixin vacunes contra virus i bacteri, però no hi ha cap vacunació que eviti malalties parasitàries”.

EFICÀCIA LIMITADA

El prototip de vacuna que Alonso i el seu equip han experimentat en l'últim decenni a Maniça (Moçambic), fàrmac dissenyat per la farmacèutica GlaxoSmith Kline (GSK), ha demostrat oferir protecció al 30% dels bebès de 0 a 18 mesos als quals s'administra, i al 55% dels menors de 5 anys, uns resultats que l'han qualificat d'“eina imperfecta” per afrontar la malària. L'OMS ha acceptat la utilització “cautelosa” d'aquesta vacuna en zones encara per determinar. Aquestes vacunacions s'emprendran en els pròxims mesos.      

Les xifres terribles sobre els efectes de la malària han experimentat una sensible reducció en els últims anys, gràcies a la intervenció i finançament d'organismes internacionals. Aquesta malaltia, causada per un paràsit que es transmet a les persones a través de la picada del mosquit o anòfel quan aquest s'ha infectat, encara provoca la mort anual de més de 400.000 individus, un “60%” menys que fa 15 anys, adverteix Alonso. La majoria d'aquestes morts es produeixen a Àfrica i el Sud-est Asiàtic. Cada any pateixen la infecció més de 200 milions de persones, una xifra que, fins i tot sent elevadíssima, també és molt inferior a la registrada a l'inici de l'actual segle.

ELIMINAR LA MALALTIA

Notícies relacionades

Els programes coordinats per l'OMS i finançats des d'organismes filantròpics, entre els quals hi ha la Fundació Bill & Melinda GatesBill & Melinda Gates (FBMG), així com per la intervenció en zona afectades d'entitats com l'Institut de Salut Global (ISGlobal), que Alonso va impulsar i va dirigir fins fa un any, han propiciat aquesta millora. ISGlobal, que compta amb un pressupost anual de 14 milions d'euros, està finançat per la FBMG, la Generalitat, el Govern espanyol i la Fundació La Caixa, entre altres organismes. 

  

L'Institut de Salut Global impulsa un projecte per eliminar el paludisme en el sud de Moçambic   

ISGlobal va emprendre l'octubre passat un ambiciós projecte que pretén l'“eliminació” de la malària en una zona rural i dispersa situada al sud de Moçambic, habitada per 65.000 persones. L'objectiu es pretén aconseguir utilitzant algunes d'aquestes “eines imperfectes”, en definició d'Alonso, amb les quals compta en aquests moments la lluita contra la malària: cens rigorós de la població; identificació dels malalts de malària, distribució de mosquiteres impregnades amb insecticida i aplicació de tractaments basats en l'artemisa. Si el projecte finalitza amb èxit, s'estendrà a zones del Sud-est Asiàtic.