PER L'ALTA DEMANDA

Llista d'espera per a la vacuna de la meningitis B fins a l'abril del 2016

Salut assegura que hi ha prou dosis a Catalunya per als pacients de risc i possibles brots

2
Es llegeix en minuts

La vacuna de la meningitis B, que produeix la farmacèutica GSK, té llista d'espera a les farmàcies catalanes fins a l'abril de l'any que ve a causa de la gran demanda d'unitats que s'ha registrat des que es va posar al mercat el dia 1 d'octubre.

Així ho han confirmat aquest dimarts fonts de la multinacional farmacèutica GSK i del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, que han indicat que la gran demanda del mercat d'aquesta vacuna ha buidat ràpidament les unitats enviades a les farmàcies.

GSK preveu que el subministrament normal de la vacuna per a la meningitis B, de nom Bexsero, es normalitzi a partir del segon semestre del 2016 a les farmàcies de Catalunya i de tot Espanya, ja que la seva fabricació és un procés llarg, d'uns nou mesos.

L'Agència Espanyola del Medicament, que depèn del Ministeri de Sanitat, alerta que "existeixen unitats limitades" de la vacuna, segons s'informa a la seva pàgina web.

Per la seva part, el Departament de Salut de la Generalitat ha assegurat que a Catalunya "hi ha prou vacunes per als pacients de risc i possibles brots" que es puguin produir.

Des del gener fins al 30 de novembre d'aquest any, la Generalitat ha distribuït 1.197 dosis de la vacuna de la meningitis B i per a tot el 2015 estan disponibles 2.080 dosis en total, amb la qual cosa n'hi ha bastants fins acabar l'any, han indicat les mateixes fonts de Salut.

La vacunació contra la meningitis B no s'inclou al calendari de vacunacions obligatòries a Catalunya ja que només està indicada per a determinades persones o sectors de la població en situacions especials, com el personal de laboratori, entre altres.

AMB RECEPTA

Aquesta vacuna, que necessita recepta mèdica, costa 106,15 euros per dosis. I el nombre de dosis depèn de l'edat dels nens, segons el laboratori farmacèutic.

Es dóna la circumstància que l'Associació Espanyola de Pediatria aconsella vacunar del meningococ B els bebès a partir de dos mesos, però el Departament de Salut de la Generalitat no l'ha inclòs, de moment, en el calendari de vacunes, tot i que sí que ho ha fet amb la de la meningitis C.

La meningitis B és una malaltia poc freqüent, però amb una mortalitat elevada i greus seqüeles per als que la pateixen, especialment els nens menors de cinc anys.

Notícies relacionades

El gener del 2013, l'Agència Europea del Medicament (EMA) va aprovar una nova vacuna contra una altra soca B de la meningitis, causant del 65% dels casos a Espanya.

El Ministeri de Sanitat va optar llavors per restringir-ne l'ús només als hospitals, fins que per les pressions dels pediatres i d'associacions de pares va autoritzar la seva venda en farmàcies a partir del dia 1 d'octubre d'aquest any.