«No mastegar bé comporta problemes com la diabetis i el sobrepès»

Als 10 anys, Antonio Gómez (Barcelona, 1974) va començar a tocar el violí. I encara avui ho fa. Però quan va ser el moment d'examinar-se de selectivitat, va considerar que es guanyaria millor la vida afinant cures bucals amb instrumental de dentista que afinant les notes del seu violí. L'odontologia -precisa el president del Col·legi d'Odontòlegs de Catalunya- també té una part artística. Reconstruccions i buits que omplen els 600.000 implants col·locats a Espanya són obres que 33.597 dentistes realitzen cada any en una societat que encara té pendent dedicar a les seves dents una adequada higiene que eviti mals de queixal i de butxaca.

AL CONGRÉS.Antonio Gómez, en un estand de la cita anual de periodòncia, al Palau de Congressos,  divendres passat.

AL CONGRÉS.Antonio Gómez, en un estand de la cita anual de periodòncia, al Palau de Congressos, divendres passat. / FERRAN NADEU

6
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES

-¿Tants problemes tenen les nostres genives per dedicar-los un congrés exclusiu cada any? 

-El problema de les genives afecta una gran part de la població, però és un problema silenciós. Qui el té no sol ser conscient que el té, per tant, la visita al dentista, a demanda, s'endarrereix, perquè no fa mal. Si tens una càries i et comença a fer mal en contacte amb el fred, al final vas al dentista. Les genives malaltes alguna vegada sagnen -en el cas dels fumadors això queda més amagat-, però és un mal que passa desapercebut fins que es comença a notar molta sensibilitat a les dents, perquè les genives es retreuen, i deixen l'arrel a la vista, les dents es mouen i hi ha molta incomoditat a l'hora de menjar.

-Quan deixen de ser silenciosos aquests problemes, ¿com se'ls anomena?

-Gingivitis i periodontitis. El primer és reversible, és la inflamació de les genives que tots podem tenir en algun moment de la vida, i es pot curar. Es dóna quan les dents no es renten bé i la placa bacteriana es va acumulant entre elles. La resposta immediata de la geniva és inflamar-se i sagnar. Si el dentista realitza una neteja i s'inicia la higiene correcta a casa, la gingivitis és reversible.

-I si no...

-Si la gingivitis es prolonga en el temps, la inflamació de la geniva arriba a l'os i al lligament periodontal, i es converteix en periodontitis, fet que abans es coneixia com a piorrea. Si a la periodontitis la deixes cronificar, al final es perd la dent, per excés de mobilitat.

-Els implants serien, llavors, l'única solució.

-Els implants són el súmmum de la tecnologia i de les solucions, però també s'ha d'enviar el missatge a la població que els implants s'han de cuidar. Si no es cuiden, fallen i s'infecten. Hi ha un alt percentatge de gent que té implants amb periimplantitis, la malaltia que afecta els implants.

-¿En què consisteix?

-És una inflamació de tot el teixit que envolta l'implant, el cargol que has ficat dins de l'os. I el pots arribar a perdre.

-¿Es refereix al rebuig de l'implant?

-No. En realitat, això del rebuig a l'implant és un mite. Avui dia, en traumatologia es posen claus i grapes de titani, i gent que rebutgi el titani, el material del qual es fa l'implant, no existeix. Però l'implant es pot infectar i, pel deteriorament que causa la inflamació del teixit al seu voltant, es comença a moure i acabarà caient.

-¿Com s'evita això?

-Amb higiene, que és l'instrument base de la prevenció, però prevenció també són les visites periòdiques al dentista. No et pots col·locar un implant avui i al cap de cinc anys anar a veure com està.

-Si no fa mal...

-És que no s'ha d'esperar que les coses facin mal. Quan a la boca hi ha dolor, la cosa ja és irreversible, o gairebé. S'ha d'intentar que els problemes siguin com més petits millor i que no s'hagin de fer tractaments gaire avançats i complicats, sinó que tot quedi en tractaments més senzills. I el més senzill és netejar-se la boca -de dos minuts i mig a tres, després de cada àpat- per evitar qualsevol tractament.

-I la visita de control, ¿cada quant?

-Una vegada a l'any, solem dir, perquè d'any en any ha de ser una cosa molt grossa perquè tinguis problemes acumulats. El problema és quan les visites només es fan quan una cosa fa mal, llavors pot ser que el dentista hagi de resoldre el que fa mal i el que s'ha anat acumulant mentre no feia mal. No és el mateix detectar una petita càries que haver de practicar una endodòncia -matar el nervi-. I això va lligat també a la butxaca.

-Perquè la fòbia al dentista és una combinació de la por al dolor i també a la factura. 

-Hi ha un alt percentatge de pacients amb fòbia al dolor, però avui la tecnologia permet controlar l'administració de l'anestèsia per no sentir gens de dolor. El tòpic 'el dentista és car' es pot rebatre amb una comparació: la del cotxe i el mecànic. Si tu al teu cotxe li vas canviant l'oli i els pneumàtics quan toca, la despesa està repartida. Si no li fas gens de manteniment, quan rebenti el motor t'hauràs de gastar els diners de tot l'oli que no li has posat multiplicat per 10, li hauràs de canviar el motor, restaurar el cotxe gairebé com si en compressis un de nou. A la boca passa igual, amb l'agreujant que la salut comença per la boca. Som el que mengem, sí, i això comença amb una bona dentició per poder menjar bé.

-¿Quins efectes més greus resulten de no tenir una bona dentició?

-Si vas acumulant patologies, perds una dent als 20 anys, una altra als 30, dues als 40 o tres en l'embaràs i no rehabilites, el problema més clar és que acabes adquirint una dieta diabètica. És a dir, en lloc de menjar un filet, menges magdalenes amb llet. I això s'exagera amb l'edat. A mesura que ens fem grans, adaptem la dieta en funció de la potència masticatòria que tenim. Fas una dieta diabètica amagada. Segons recents estudis, per exemple, prenem massa sucre, i tota dieta tova acostuma a amagar sucres.

-Però una dieta tova també pot ser completa i equilibrada.

SEnDÉs millor menjar-se una poma a mossegades que menjar-se quatre iogurts. La sensació de sacietat al fer una masticació correcta, salivant, preparant el bolo alimentari, secretant els sucs gàstrics, prepara un tipus de digestió. Si tot s'engoleix, la sensació de sacietat passa més ràpid i el perill llavors està en el sobrepès que, juntament amb la tendència a la diabetis, són els perills d'una deficient funció masticatòria.

-¿Quins avenços en odontologia considera més destacables?

SEnDLa regeneració de l'os n'és un. La falta d'os és el drama que obliga a descartar un implant. Les tècniques regeneratives i materials ens permeten poder col·locar-los avui on abans era impensable. El tractament i els materials dels implants han avançat moltíssim. Segons la indústria que els fabrica, a Espanya, un dels països on més s'implanten, es col·loquen al voltant de 600.000 implants a l'any.

-Això vol dir que hem cuidat molt malament la nostra denta-

dura.

-Aquest és el primer motiu, hi ha molta patologia acumulada. I en part és culpa de l'Administració del nostre país. L'odontologia mai ha figurat en la cartera de serveis públics. La gent no està acostumada a pagar per la salut. El dentista es visita a demanda. Si em fa mal, hi vaig. I quan hi vaig, ho tinc tot acumulat. La manera de no haver de pagar factures astronòmiques és cuidar-se la boca i visitar-se periòdicament.

-En un dentista que, si no és car, potser té mala fama per no ser-ho...

-¿Què és car? Parlem-ne. Car és qualsevol cosa que tu pagues per sobre del seu valor.

-Un implant, 1.500 euros , ¿està justificat?

SEnDSí, justificadíssim. S'ha de veure, és clar, quin implant, qui te'l posa, com te'l posa, on te'l posa. A Ebay pots comprar implants de la Xina o de no sé on. Però per col·locar-lo, s'ha de fer una cirurgia amb una tècnica específica. ¿Ho faràs en una clínica pirata? En els últims anys, les reclamacions s'han multiplicat per 300. Avui és molt fàcil saber si un dentista està col·legiat o no, el nostre col·legi informa d'això, per web i per telèfon.

-¿Cap on apunta el futur de la medicina bucal?

SEnDA més a més d'avançar en implants, la radiologia digital i els escàners intrabucals permeten planificar més i millor les intervencions. En el pròxim Fòrum Dental Internacional, a Barcelona -del 7 al 9

de maig, a la Fira Gran Via-, prote-

sistes, dentistes, higienistes i auxiliars d'odontologia debatran sobre novetats en tractaments, a més a més de tractar temes econòmics i fiscals.

Notícies relacionades

-I el seu violí, ¿segueix sonant?

-Sí, el dia 20 de març tocaré en el cine Doré de Madrid, en el marc del Dia Mundial de la Salut Oral.