EN UN ANY ES CONEIXERÀ LA SEVA EFECTIVITAT

El Japó realitza amb èxit la primera operació amb cèl·lules mare "magnètiques"

La tècnica s'ha provat en una noia de 18 anys per regenerar cartílag del genoll

1
Es llegeix en minuts

Un equip de l'Hospital Universitari d'Hiroshima al Japó ha realitzat amb èxit la primera operació per regenerar cartílag del genoll utilitzant cèl·lules mare combinades amb ferro i imants per concentrar-les a la zona danyada, ha informat el centre mèdic.

Tot i que encara farà falta un any aproximadament per determinar l'efectivitat del tractament, el grup de cirurgians van recordar que les operacions que s'han realitzat fins ara en animals han tingut un èxit rotund.

El procediment, que en aquest cas se li ha practicat a una dona de 18 anys, va començar amb l'extracció de cèl·lules mare mesenquimàtiques de la medul·la òssia de la pacient.

Aquestes es van sotmetre a un cultiu després de ser barrejades amb pols de ferro per així crear cèl·lules mare -cèl·lules amb capacitat per convertir-se en qualsevol tipus de teixit- amb un alt contingut d'aquest metall.

L'equip va injectar aquestes cèl·lules al genoll dret de la dona i després va utilitzar imants per concentrar-les a la zona on hi havia pèrdua de cartílag amb l'objectiu que es transformin en teixit cartilaginós en els pròxims mesos.

Aquest tipus de cirurgia endoscòpica resulta menys agressiva per al pacient, segons va explicar el professor Mitsuo Ochi, que ha dirigit l'equip mèdic, en declaracions recollides per l'agència Kyodo.

Normalment es requereixen dos procediments quirúrgics per reparar el cartílag del genoll.

Notícies relacionades

El cartílag, la pèrdua del qual provoca importants dolors ja que la seva missió és esmorteir els cops i evitar la fricció entre els ossos, té una capacitat molt limitada per regenerar-se.

L'equip mèdico planeja realitzar més operacions com aquestes en els pròxims mesos per refinar la seguretat del procés, que es troba en fase d'assaig clínic.