Sanitat revisarà el copagament de medicaments de dispensació hospitalària que va imposar Mato

Alonso s'estrena al Congrés defensant les polítiques de Mato però obert al diàleg amb els grups

2
Es llegeix en minuts

El ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, ha plantejat al Congrés la necessitat de revisar la implantació del copagament per a medicaments de dispensació hospitalària per a pacients que no estiguin hospitalitzats aprovat per la seva antecessora en el càrrec Ana Mato el 2013, ja que segons ell "no té gaire sentit" que segueixi en vigor.

Així ho ha reconegut durant la seva primera compareixença davant la Comissió de Sanitat i Serveis Socials a la Cambra Baixa, on ha recordat que la mateixa Mato ja va fer marxa enrere en la posada en marxa d'altres copagaments introduïts en la seva reforma sanitària, destinats al transport sanitari no urgent o productes ortoprotèsics o dietoteràpics. "I la mateixa reflexió és per al copagament de farmàcia als hospitals, que no té gairet sentit i que crec que hem de revisar", ha reconegut.

La mesura afecta 157 presentacions farmacològiques de 43 medicaments destinats a processos crònics o greus --oncològics, hepatitis, reproducció assistida, l'artritis reumatoide o degeneració macular, entre altres-- que fins llavors els pacients adquirien gratis a les farmàcies dels hospitals.

I des de la seva entrada en vigor l'octubre del 2013, encara que es va facilitar un termini de tres mesos perquè les administracions regionals poguessin adaptar-s'hi, establia una aportació de l'usuari d'un 10% del PVP del medicament, amb un màxim de 4,26 euros.

Des del seu anunci nombroses comunitats es van mostrar reticents i no l'han aplicat, com Catalunya, i n'hi va haver fins i tot algunes com Castella i Lleó, Andalusia o el País Basc que van interposar recursos contra aquesta mesura.

Malgrat aquesta decisió, Alonso ha defensat la tasca de Mato i ha assegurat que el nou sistema de copagament que va introduir amb la seva reforma sanitària és "millor que el que hi havia abans i ha funcionat", ja que "va introduir qüestions de justícia" a l'establir un percentatge de pagament en funció de la renda.

Notícies relacionades

Encara que gran part de la seva compareixença ha estat marcada pel problema de l'hepatitis C i el desenvolupament del Pla estratègic Nacional contra la malaltia, Alonso també ha defensat la reforma sanitària impulsada per Mato l'abril del 2012, que segons ell ha fet sostenible la sanitat pública espanyola i ha aconseguit importants estalvis en despesa farmacèutica.

"Tenim un model sanitari més racional i flexible", ha defensat el ministre, que a més ha avançat diverses de les mesures que posarà en marxa en els pròxims mesos en matèria sanitària.