Primera compareixença a la Comissió de Sanitat

Alonso es congratula que les llistes d'espera en dependència baixin un 45%

El ministre assegura que a partir del juliol hi haurà nous beneficiaris

2
Es llegeix en minuts

El ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, s'ha congratulat que les llistes d'espera en matèria de dependència hagin baixat en un 45%, "als nivells més baixos" des que es va aprovar la llei el 2006, al mateix temps que s'ha compromès a garantir l'entrada de nous beneficiaris de grau I o dependents moderats al sistema a partir de l'1 de juliol, i es disposarà del finançament "que sigui necessari" per garantir aquest dret. "Els crèdits que siguin necessaris", s'ha compromès.

Durant la seva primera compareixença en la Comissió de Sanitat i Serveis Socials del Congrés, Alonso ha detallat que els cinc eixos de treball del seu departament ministerial en matèria de serveis socials seran: el suport a la família i a la infància, el reforç a les polítiques d'envelliment actiu, l'atenció a les persones en dependència, el suport a la discapacitat, reenfocar les polítiques de joventut cap a l'ocupació, així com la consolidació del paper del tercer sector.

Tot i que diversos portaveus parlamentaris de l'oposició l'hagin qüestionat sobre quines intencions té a l'hora de reformar la vigent regulació de l'avortament, perquè el consentiment patern sigui obligatori per a les menors de 16 i 17 anys que vulguin aturar la seva gestació de forma voluntària, Alonso no ha aclarit durant la seva intervenció quines seran les seves intencions sobre la qüestió.

Es garanteix el sistema de dependència

Així, ha celebrat que el Govern hagi "garantit" el sistema de dependència durant aquesta legislatura, i s'hagin agilitzat els processos de valoració de nous dependents, a més d'ampliar la prestació per a l'assistència personal.

"A conseqüència d'això, la llista d'espera ha caigut un 45% fins als nivells més baixos que hem conegut des que es va aprovar la llei. Això vol dir que pràcticament quatre de cada deu beneficiaris que tenen prestació efectiva s'han incorporat al sistema al llarg d'aquesta legislatura", ha afegit.

A més, diversos grups de l'oposició han recollit les queixes de l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials, que ha denunciant que aquesta reducció de la llista d'espera es deu a la mort progressiva dels que encara estaven pendents de rebre la prestació, sumada a una menor incorporació de nous dependents al sistema pel canvi en els criteris de valoració de la situació de dependència.

Alonso ha assegurat en aquest sentit que aquestes afirmacions "no són certes" ja que hi ha un nombre d'entrades de beneficiaris "molt notable" i superior a la de morts.

Al seu torn, el nou ministre de Sanitat ha reconegut que "el principal repte" és la incorporació a partir de l'1 de juliol dels 'dependents moderats'. "Els dono la garantia que els Pressupostos aconseguiran l'efectivitat plena en les obligacions del Govern en aquest dret a través dels crèdits que estan aprovats amb les ampliacions que siguin necessàries", ha avisat, precisant que seran 315.000 nous dependents.

Ajudes a la família

Notícies relacionades

Respecte als plans del Govern sobre la família, Alonso ha afirmat que l'objectiu de l'Executiu és que aquestes recuperin el benestar perdut amb la crisi econòmica. "Avui la recuperació no ha arribat a les famílies afectades per la crisi i per això en els pròxims mesos posaré èmfasi en la situació de les famílies, i es recolzarà la família i la maternitat", ha remarcat l'exportaveu del PP al Congrés.

Com a prova d'això, ha posat d'exemple que s'han acollit a les ajudes que proporciona la reforma fiscal, que va entrar en vigor fa 15 dies, més de 27.000 famílies.