LA NOVA CRISI SANITÀRIA

El comitè d'hepatitis C admet que hi ha un problema de diners

El director del grup promet «canviar totes les indicacions terapèutiques»

«Si els fàrmacs costessin com una aspirina no es parlaria d'això», diu Rodés

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

Mentre el Govern i els portaveus del PP insisteixen a assegurar que el repartiment dels nous medicaments contra l'hepatitis C és un problema mèdic i no econòmic, el president del comitè d'experts creat pel Govern, Joan Rodés, ho va abordar ahir des d'una perspectiva molt diferent. «Si el preu dels nous fàrmacs contra aquesta malaltia fos el de l'aspirina no estaríem parlant d'això», va reconèixer en una entrevista a Efe.

El prestigiós hepatòleg barceloní critica que «els preus siguin excessivament alts», i espera que el Govern aconsegueixi «alguna cosa» en la negociació que manté amb les farmacèutiques. «En cert sentit és com sentir-se amb la mel als llavis, perquè els fàrmacs tenen pocs efectes secundaris i un altíssim índex de curació del virus, tant en pacients que han desenvolupat cirrosi com els que es troben en fases prèvies», afegeix.

Ell reconeix que si tingués el virus pensaria igual que les associacions de pacients i admet també que, almenys en aparença, ha estat gràcies a elles que les autoritats han reaccionat. «El que sé és que la setmana passada em van trucar per veure si volia liderar aquest embolic», assenyala.

DESCONFIANÇA DELS MALALTS / Encara que per qüestions econòmiques, però també per falta de personal mèdic, no pugui administrar-se la medicació a tots els afectats, Rodés sí que creu que amb la seva proposta podran «canviar bastant totes les indicacions terapèutiques» perquè «es tractin els casos més greus i els que ho necessitin més». Aquests inclourien tant els pacients amb cirrosi com els que han desenvolupat una fibrosi intensa. Com ja va avançar el dia anterior, els altres serien tractats més endavant, perquè «poden esperar» sense problemes.

Notícies relacionades

La Plataforma d'Afectats per Hepatitis C va reaccionar amb un discurs ambivalent davant la constitució del comitè governamental. Per una banda, el seu president, Mario Cortés, ho va considerar «un obstacle» entre els metges, que són «els que haurien de prescriure els medicaments», i els pacients. El vicepresident de l'associació, Damián Caballero, no va veure malament les primeres propostes apuntades per Rodés, però va mostrar la seva desconfiança respecte al fet que el Govern les deixi portar a terme.

La clau, per Rodés, és que les comunitats autònomes subministrin, tal com se'ls ha demanat, les xifres del nombre de pacients i quants reben tractament. Només així es podrà quantificar els fàrmacs necessaris i quin podria ser el seu cost. Fins ara tots els càlculs s'han basat en simples estimacions.