ALIMENTACIÓ I HÀBITS SALUDABLES
Els beneficis del tomàquet
A més a més de ser una de les principals bases de la cuina mediterrània, el tomàquet és una gran font d'antioxidants i, per tant, de salut.

TOMÀQUETS MADURS.Són una gran font d’antioxidants, vitamines i minerals. /
El tomàquet és un dels aliments fonamentals de moltes cultures culinàries, especialment la mediterrània. Aquesta fruita, considerada a la vegada una hortalissa, és una gran font d'antioxidants, vitamines i minerals, i per tant el seu consum diari proporciona un gran impuls a la salut.
Que aquest aliment sigui una gran font d'antioxidants es deu a la quantitat de licopè -pigment vegetal- que aporta la seva ingesta. El consum d'aquesta substància té un efecte beneficiós sobre la salut, ja que combat l'envelliment de les cèl·lules i contribueix a reduir la incidència de les patologies cardiovasculars (com ara la hipertensió i l'arteriosclerosi) i canceroses (sobretot de pulmó, pròstata i tracte digestiu). També se'l considera útil per prevenir la síndrome de degeneració macular, principal causa de la ceguesa en els més grans de 65 anys.
Un tomàquet pot proporcionar a l'organisme el 40% de la vitamina C diària que ha d'assimilar. O el que és el mateix, en cada 100 grams d'aquest aliment hi ha uns 24 mil·ligrams d'aquest compost. La vitamina C també és un antioxidant natural, i per tant ajuda a prevenir el càncer i converteix el tomàquet en un aliment indispensable per enfortir les defenses de l'organisme enfront de malalties infeccioses com la grips i els refredats.
VITAMINES A I K / Pel que fa a la vitamina A que es troba en els tomàquets, contribueix a millorar la visió i a prevenir la ceguesa nocturna. I la vitamina K, també present en aquests fruits vermells, millora la coagulació de la sang i controla el sagnat.
Pel que fa als minerals, en els tomàquets s'hi distingeix ferro, calci, fòsfor, magnesi i potassi, entre altres. Aquest últim és ideal per prevenir les malalties del sistema nerviós central i les relacionades amb l'activitat muscular. El ferro és un component essencial per mantenir la salut de la sang.
Notícies relacionadesUn altre dels components que apareixen en els tomàquets són els flavonoides, uns pigments que s'encarreguen de mantenir la integritat de la paret cel·lular, fent-la d'aquesta manera menys fràgil i més permeable. Els tomàquets també tenen àcid cumàric i àcid clorogènic, tots dos components essencials en la lluita contra les nitrosamines (compostos químics) que es produeixen en el cos al fumar i que són els principals agents cancerígens en el fum del tabac.
El tomàquet, a més a més, és saludable per al sistema digestiu i prevé contra el restrenyiment i la diarrea. De la mateixa manera, ajuda a eliminar d'una forma molt eficaç les toxines del cos.
- Drets laborals Renúncies per venjança: la tendència que més temen les empreses
- Pablo Gil, economista: "Això és el que has de fer per invertir si guanyes 1.000 euros al mes"
- Cas Koldo L’Anaís, la «model» que va intentar amagar un disc dur d’Ábalos a la Guàrdia Civil: «Som amics. Amistat pura i dura»
- Educació a Catalunya Els campus d'estiu universitaris per a estudiants d'ESO es multipliquen a Catalunya
- Als 50 anys Mor Esperanza García, exdiputada del PP i delegada de la Junta d'Andalusia a Catalunya
- El Corte Inglés guanya un 6,7% més el 2024, fins als 512 milions
- Espanya vol ajornar la implantació del preu de la llum cada 15 minuts
- Les companyies d’aliments malgasten 6,5 quilos de productes per tona
- Unai Sordo: «¿Avançament electoral? No malgastem l’opció d’arribar a la plena ocupació»
- L’advocada general de la UE avala la multa de 4.300 milions a Google