ERROR EN EL CONTROL D'UN VIRUS

Una sanitària s'infecta d'Ebola a l'hospital de referència de Madrid

La dona es va encomanar del segon missioner mort al Carles III i és el primer cas fora de l'Àfrica

Sanitat crida a la calma i posa sota observació el marit de la malalta i 33 professionals sanitaris

Personal del Carles III s’equipa per atendre García Viejo, el 22 de setembre, i zones precintades a l’Hospital d’Alcorcón, ahir.

Personal del Carles III s’equipa per atendre García Viejo, el 22 de setembre, i zones precintades a l’Hospital d’Alcorcón, ahir. / EFE / HOSPITAL CARLES III

4
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Tot són incògnites. És la primera infectada d'Ebola fora de l'Àfrica i no hi ha encara explicació oficial sobre com es va produir el contagi, ja que malgrat que la ministra de Sanitat i els màxims responsables de Salut van comparèixer ahir a la nit, d'urgència, a penes van oferir dades. La malalta és una tècnica sanitària que va atendre els dos missioners espanyols morts pel virus a l'Hospital Carles III de Madrid i que s'hauria infectat atenent el segon d'ells, Manuel García Viejo, que va morir el 25 de setembre.

La sanitària -gallega, de 44 anys i 15 de servei a l'hospital esmentat, segons informacions sense verificar- va entrar en dues ocasions a l'habitació del religiós, una quan encara estava amb vida, i una altra, després de la seva mort, per recollir material. L'endemà de la mort de García Viejo, la infermera va agafar vacances i el 30 de setembre va començar a tenir febre. Encara que es va posar en contacte amb les autoritats sanitàries, fins diumenge passat no va ser ingressada a l'Hospital d'Alcorcón, segons el director general d'Atenció Primària de la Comunitat de Madrid, Antonio Alemany, perquè la seva temperatura no arribava als 38,6 graus, índex de febre que és el primer criteri per al diagnòstic d'Ebola. Durant aquells sis dies, no es va activar cap protocol d'aïllament i només es va realitzar l'habitual control de temperatura de la infectada. La infermera continuava ahir a la nit ingressada, amb febre i estable,  a l'espera de trasllat al Carles III.

Fonts mèdiques de l'Hospital d'Alcorcón van indicar a EL PERIÓDICO  que la dona va trucar inicialment al Carles III  i que allà la van derivar al d'Alcorcón (el seu centre de referència), on va anar sense previ avís i sense que es prenguessin mesures d'aïllament ni precaució. Una vegada allà, va informar el personal sanitari que havia estat en contacte amb els dos missioners morts per Ebola i va ser llavors quan es va disparar l'alerta, segons les mateixes fonts.

El Ministeri de Sanitat va dir no tenir constància que es produís cap exposició accidental al virus.  Però en opinió d'un expert com el cap de malalties infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona, el centre de referència per a l'Ebola a Catalunya, Josep Maria Gatell, la causa només podia ser accidental: «Un cas secundari d'Ebola com aquest, un contagi fora de l'àrea epidèmica de la malaltia, només pot ser fruit d'un accident... o de la pitjor de les males sorts». En declaracions a aquest diari, Gatell va insistir que no s'ha de disparar l'alarma: «Amb les condicions d'higiene i les precaucions que es prenen aquí, només podia ser accidental».

PROTOCOL / La ministra de Sanitat, Ana Mato, va cridar ahir a la tranquil·litat i va afirmar que l'Hospital Carles III va observar en tot moment el protocol recomanat per l'OMS.

El principal repte ara és determinar les possibilitats de contagi existents. Resultarà fonamental esbrinar com més aviat millor si hi ha hagut noves infeccions a partir de la infermera. De moment, el seu marit està sota control. Les mateixes proves estan sent realitzades als tres membres del Samur que la van atendre diumenge a l'Hospital d'Alcorcón i als 30 professionals sanitaris que van tractar al Carles III els dos missioners morts.

El director general d'Atenció Primària de Madrid, Antonio Alemany, va dir que s'està avaluant totes les persones que han mantingut contacte amb la sanitària infectada, encara que no va donar dades de qui són, ni tampoc va aclarir si la malalta va sortir de Madrid en les seves vacances. Alemany va intentar transmetre calma i va insistir que perquè hi hagi contagi «és necessari un contacte directe amb les secrecions d'un infectat i quan aquest ja té símptomes».

La ministra a penes va intervenir en la roda de premsa, i en la seva exposició es va limitar a afirmar que les autoritats sanitàries treballen de forma coordinada per oferir «la millor atenció a la pacient i garantir la seguretat dels ciutadans». Mato va assegurar que s'han pres «totes les mesures necessàries», però no va concretar més detalls. La directora general de Salut Pública, Mercedes Vinuesa, va afirmar que ahir a la tarda, quan es va confirmar la infecció de la infermera, es van activar «tots els mecanismes» per obtenir els tractaments contra l'Ebola.

Notícies relacionades

CRÍTIQUES / El registre a Espanya del primer cas d'infecció per Ebola fora de l'Àfrica va fer subratllar als sindicats les seves crítiques reiterades durant els últims mesos a la «insuficient» preparació i seguretat als hospitals La Paz i Carles III. El sindicat CSIF va alertar a l'agost que el personal només havia realitzat un «minicurset» i que el protocol d'atenció «seguia sense estar definit». L'Associació Madrilenya d'Infermeria seleccionava aquest testimoni d'un infermer anònim de La Paz: «L'hospital ha impartit dues xerrades informatives (45 minuts) de com són els equips de protecció personal necessaris. Per la inexperiència del personal que les impartia, els vestits s'esquinçaven, substituïen el calçat per bosses de plàstic, no existien escafandres complets i venien a dir poc més o menys que s'havia de fer un invent per cobrir-se la cara (...) Una altra negligència va ser enviar personal sense cap formació en Riscos Biològics a tractar el primer pacient infectat [al Carles III]».

CCOO va recordar que Madrid havia començat a desmantellar el Carles III com a centre referencial d'infecciosos, operació a què ara ha hagut de fer marxa enrere d'urgència. I l'oposició política va exigir més informació a la ministra, la dimissió de la qual va reclamar IU.

Temes:

Ebola