A L'OCTUBRE

Pedro Alonso, nomenat director del programa mundial sobre malària

L'investigador espanyol fa anys que treballa en la prevenció i el tractament de la malaltia i que prova la vacuna RTS,S

El doctor Pedro Alonso, vacunant a l’hospital de Moçambic.

El doctor Pedro Alonso, vacunant a l’hospital de Moçambic. / HOSPITAL CLÍNIC

2
Es llegeix en minuts

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha designat l'espanyol Pedro Alonso nou director del Programa Mundial sobre Malària de la institució. Alonso assumirà les seves noves funcions el 13 d'octubre, segons ha confirmat a Efe Gregory Hartl, portaveu de l'OMS.

L'expert espanyol forma part des del 2011 del Comitè Assessor de l'OMS en Polítiques de Malària i és el director del Comitè Científic de l'Estratègia Tècnica Mundial contra la Malària, que encara està en elaboració.

Actualment, Alonso és director de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), cap del servei de Salut Internacional i Medicina Tropical de l'Hospital Clínic de la mateixa ciutat, i catedràtic de la Universitat de Barcelona.

Alonso ha treballat durant l'últim quart de segle en la prevenció i el tractament d'aquesta malaltia tropical, i últimament s'ha centrat en l'elaboració d'una vacuna, la RTS,S.

Precisament aquest dimecres es van conèixer noves dades molt prometedores dels assajos clínics d'aquesta nova vacuna, encara en fase d'experimentació en set països africans.

L'OMS ha anunciat que emetrà en el primer trimestre del 2015 la seva recomanació sobre aquesta vacuna.

El 1996, amb suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), Pedro Alonso va posar en marxa el Centre d'Investigació en Salut de Manhiça (CISM) a Moçambic, i després d'anys d'èxits, el 2008 va rebre el premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional.

L'abril passat, l'OMS va presentar un manual sobre com actuar per eradicar la malària aplicant estratègies que han donat excel·lents resultats en molts països i que han permès salvar la vida a 3,3 milions des de l'any 2000.

Des de l'any 2000 s'ha reduït la mortalitat per malària un 42% al món i un 49% a l'Àfrica, continent on la malaltia té més incidència.

S'estima que el 2012 es van registrar 207 milions de casos de malària al món. D'aquests van morir 627.000, dels quals 482.000 eren nens menors de cinc anys.

El 90 % de les morts es registren a l'Àfrica Subsahariana.

A l'Amèrica Llatina hi va haver el 2012 uns 790.000 casos de malària, que van derivar en 800 morts. Una dècada abans, el 2002, el nombre de casos a l'Amèrica Llatina pujava a 1.606.000, i el nombre de decessos a 1.700.

Notícies relacionades

La malària és una malaltia que es transmet a través de la picada d'un mosquit que ataca de nit, per la qual cosa pot ser previnguda a través de l'ús de repel·lents i de mosquiteres impregnades amb insecticida.

El 2013 es van registrar casos de malària en 97 països, i per això es calcula que al món 3.400 milions de persones --la meitat de la població mundial-- està en risc de contraure la malaltia, i d'aquests, 1.200 milions tenen un "alt risc" de contagi. 

Temes:

Malària