UNA MALALTIA CONTAGIOSA

L'OMS proposa a 33 països un pla per eradicar la tuberculosi

Actualment es donen 100 casos per un milió i el primer objectiu és reduir-los a menys de 10 en 20 anys

3
Es llegeix en minuts

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) proposarà aquest dijous a 33 països amb la incidència més baixa de tuberculosi, entre els quals hi ha Costa Rica, Cuba i Puerto Rico, l'objectiu de reduir els nous casos d'aquesta malaltia a menys de 10 per un milió el 2035.

L'organització els plantejarà la manera d'eliminar totalment aquesta malaltia contagiosa per al 2050, i per aquest motiu ha convocat els seus responsables de Sanitat a Roma.

La prevalença mitjana de tuberculosi en el conjunt de 33 països és actualment de 100 casos per cada milió d'habitants, xifra que representa un total de 155.000 nous casos anuals, amb 10.000 morts entre ells o 30 morts diàries.

Diversos d'aquests països estan entre els més rics del món i "en la majoria d'ells es pensa que la tuberculosi és un problema del passat, però no és així", ha dit a la premsa a Ginebra el director del Programa Global sobre Tuberculosi de l'OMS, Mario Raviglione.

La tuberculosi és una "malaltia lenta" que pot trigar entre tres i cinc anys a declarar-se i no totes les persones que porten el bacil que la provoca desenvolupen la patologia, però sí que encomanen.

Els països on l'OMS considera que és possible eliminar la tuberculosi per al 2035 són Austràlia, Àustria, les Bahames, Bèlgica, el Canadà, Costa Rica, Cuba, Xipre, la República Txeca, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Islàndia i Irlanda.

També a Israel, Itàlia, Jamaica, Jordània, Luxemburg, Malta, Holanda, Nova Zelanda, Noruega, Puerto Rico, Eslovàquia, Eslovènia, Suècia, Suïssa, els Emirats Àrabs Units, els Estats Units i els territoris palestins.

L'OMS els recomanarà una estratègia que inclou mesures que han provat ser eficaces, entre els quals figuren la necessitat de reforçar les accions de prevenció, de diagnòstic i els tractaments entre els grups més vulnerables, com els immigrants.

Raviglioni ha precisat que alguns països europeus, com Espanya i Portugal, no estan considerats perquè "tenen taxes tradicionalment més altes (de tuberculosi) que la resta d'Europa occidental, encara que també s'estan reduint.

A Espanya, la incidència és de 170 nous casos per un milió a l'any, i de 340 a Portugal.

El camí cap a l'eradicació de la tuberculosi passa per detectar brots entre les persones sense domicili, en pobresa extrema o amb problemes immunològics, com malalts de sida, consumidors de drogues i d'alcohol en excés, i diabètics.

Un altre col·lectiu especialment vulnerable és el d'immigrants i, dins d'aquest, els que creuen les fronteres usualment de manera clandestina, com en el cas de la frontera entre els EUA i Mèxic, ha esmentat Raviglioni.

"Amb la globalització i els desplaçaments, la tuberculosi és una malaltia que no coneix fronteres", ha subratllat l'especialista.

L'onada massiva d'immigrants irregulars de l'Àfrica subsahariana i Síria que han arribat els últims mesos a Itàlia després de travessar el Mediterrani ha de ser igualment considerada per la possible presència entre ells de persones portadores de la tuberculosi, reconeix l'expert.

També ha recordat que ja s'han diagnosticat casos de tuberculosi entre immigrants arribats per aquesta ruta, i per aquest motiu suggereix proves selectives de diagnòstic o qüestionaris per determinar la presència d'algun símptoma entre ells.

Un altre obstacle per a l'eradicació és la tuberculosi multiresistent als fàrmacs, que requereix un tractament molt costós i que es pot prolongar fins a dos anys, davant els sis mesos en casos normals.

Un semestre de tractament per a la tuberculosi normal costa 30 dòlars, mentre que la multiresistent requereix d'un tractament que als països occidentals pot costar entre 50.000 i 100.000 dòlars, i de 1.500 a 3.000 dòlars en un país de baixos ingressos que hagi negociat preus menors amb les farmacèutiques.

En el grup de 33 països en qüestió, aquest tipus de tuberculosi, de curació molt difícil o gairebé impossible, es calcula en 567 casos, segons l'OMS

En el grup de 33 països en qüestió, aquest tipus de tuberculosi, de curació molt difícil o gairebé impossible, es calcula en 567 casos, segons l'OMS.

Notícies relacionades

Cap vacuna es considera eficaç contra la tuberculosi, encara que en països amb una alta prevalença es manté la recomanació de vacunar els nadons o els nens petits amb una vacuna que els protegeix durant la infància d'una forma disseminada de tuberculosi, però no de la que ataca els pulmons en la vida adulta.

Totes les vacunes sotmeses a exàmens clínics han resultat ser un fracàs durant els últims anys i, encara que hi ha 12 candidates que s'intenten desenvolupar als EUA i el Regne Unit, cap estarà a punt abans de 10 anys en el millor dels casos, segons Raviglioni.

Temes:

OMS Tuberculosi