MALALTIA NEUROLÒGICA

Investigadors de Bellvitge busquen nous animals per assajar tractaments contra l'ELA

Les teràpies contra l'esclerosi lateral amiotròfica eficaces en ratolins fracassen en humans

1
Es llegeix en minuts

Investigadors de l'Hospital de Bellvitge busquen nous models animals per assajar tractaments efectius contra l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), ja que les teràpies eficaces en ratolins han fracassat amb humans.

Segons ha informat l'Hospital de Bellvitge en un comunicat, el centre celebra una trobada de professionals internacionals experts en el tractament d'aquesta malaltia neurològica de desenvolupament ràpid que provoca la pèrdua de les neurones motores del còrtex cerebral, el tronc de l'encèfal i la banya anterior de la medul·la espinal.

L'ELA genera una discapacitat física progressiva, encara que, generalment, les funcions intel·lectuals dels pacients no es veuen afectades.

Els tractaments existents actualment milloren la qualitat de vida i prolonguen la supervivència dels pacients, si bé la recerca és un factor clau per dissenyar tractaments més pal·liatius que permetin millorar encara més el pronòstic de vida, segons els experts.

L'Hospital de Bellvitge és l'únic centre català que compta amb una unitat específica per al tractament de pacients amb ELA, que gestiona amb la col·laboració de la Fundació Miquel Valls, especialitzada en l'atenció als afectats.

La responsable de la Unitat d'ELA de Bellvitge, Mónica Povedano, ha explicat que "fins ara s'ha comprovat que les teràpies que funcionen en els models animals actuals fracassen repetidament a l'hora de ser traslladades als humans, és per això que les investigacions actuals se centren en la recerca d'un nou model animal per realitzar estudis etiopatogènics i assajos en fase preclínica amb l'objectiu de demostrar l'eficàcia del fàrmac".

Anualment, a Espanya es diagnostiquen aproximadament uns 900 casos d'ELA, amb un nombre total de 4.000 persones afectades.

Notícies relacionades

Segons l'experta, els hospitals que ofereixen un tractament multidisciplinari de l'ELA dupliquen la supervivència dels pacients en comparació amb els que només disposen d'un Servei de Neurologia.

"A la Unitat Multidisciplinària d'ELA de l'hospital, a part d'abordar de la manera més eficaç el diagnòstic i tractament de les diverses complicacions, es realitza un seguiment continuat a nivell psicosocial, emocional i funcional del pacient", assegura Povedano.