Sanament

Sanament

Benestar i ocupació

I ara, salut mental a la feina

Només el 30% de les empreses han adoptat protocols de prevenció

I ara, salut mental a la feina

Sutterstocks

2
Es llegeix en minuts
Ares Sánchez

Les baixes per salut mental han augmentat més del doble en només sis anys a Catalunya, segons dades del Departament de Salut. Segons l’INSST, el 2023 es va batre un rècord a l’estat espanyol amb gairebé 600.000 baixes per salut mental: les dones treballadores són les que més incapacitats temporals pateixen i les dades entre el jovent s’han disparat. Una de cada cinc persones treballadores té un problema de salut mental i el 60% ha tingut depressió o ansietat, segons l’Organització Internacional del Treball (OIT).

Aquestes són només algunes dades sobre salut mental en l’àmbit laboral, la temàtica sobre la qual posa el focus enguany el Dia Mundial de la Salut Mental amb el lema “És l’hora de prioritzar la salut mental a la feina”. A aquestes alçades i davant d’aquestes xifres, només el 30% de les empreses han adoptat protocols de prevenció en aquesta matèria a Espanya.

La feina també pot esdevenir un factor de protecció i cura

L’entorn laboral com un factor de risc o factor de protecció

Si bé és cert que la feina pot ser un factor de risc per múltiples motius com poden ser l’alta càrrega i ritme de treball, la baixa autonomia pel desenvolupament del lloc de feina, la manca de desenvolupament personal i professional, la indefinició del rol en l’organització o la manca de suport social, entre d’altres; la feina també pot esdevenir un factor de protecció i cura. I és que les organitzacions poden afavorir la salut mental de moltes maneres, vetllant pel benestar emocional dels seus equips a través d’espais de lleure i benestar, polítiques de recursos humans que tinguin cura de les persones, protocols de prevenció o amb la formació i sensibilització dels equips.

La importància de la cura i l’autocura

A la feina hi passem moltes hores i és per això que la cura i l’autocura són fonamentals. Demanar ajuda no és una debilitat sinó una fortalesa.

Demanar ajuda no és una debilitat sinó una fortalesa

Cal entendre les baixes laborals com un moment de respir i de prendre’ns el temps necessari per recuperar-nos, tant si es tracta d’una qüestió física com de salut mental. El paper de les companyes alhora d’acompanyar situacions complexes també és essencial. Cal que ens apropem sempre amb respecte, sense envair l’espai i és fonamental observar, escoltar i connectar amb la persona.

Com adquirir eines i recursos en salut mental per a la meva organització?

Notícies relacionades

Les organitzacions i empreses necessiten comprendre el patiment en salut mental i posar el focus en l’adquisició d’eines per a millorar el propi benestar i per fer costat a l’entorn. A Salut Mental Catalunya, som expertes en acompanyar i oferir recursos en salut mental per a organitzacions, per la cura del benestar propi i per acompanyar millor a les persones amb patiment emocional.

Ares Sánchez, Tècnica referent de formació i consultoria de Salut Mental Catalunya