Salut cutània
Efectes negatius i positius del sol sobre la pell

En aquesta època de l’any hem de ser més conscient dels beneficis del sol, però també dels riscos que pot comportar una exposició prolongada i sense la protecció adequada. Pren nota de tot allò que poden aportar de positiu a la teva salut els raigs UV, però també de tots aquells efectes negatius que s’han d’evitar per no tenir conseqüències a curt i llarg termini.
El sol, com a aliat
Els beneficis que ens aporta el sol són múltiples, i destaquen els següents:
Vitamina D
Els raigs UV del sol ajuden a produir vitamina D a la pell, perquè el nostre cos absorbeixi el calci i el fosfat dels aliments, els dos minerals que són vitals per tenir els ossos sans. N’hi ha prou amb 5 o 10 minuts, dues o tres vegades per setmana, per recarregar els dipòsits de vitamina D.
Estat d’ànim
No és casualitat utilitzar la paraula ‘gris’ per referir-nos a un estat d’ànim que coincideix amb els dies ennuvolats. Ni que durant els llargs mesos d’hivern a l’hemisferi nord, quan hi ha menys llum solar, moltes persones pateixin un trastorn efectiu estacional, un tipus de depressió resultant dels baixos nivells de serotonina. El sol millora el nostre estat d’ànim, ja que augmenta l’alliberament al cervell de l’hormona anomenada serotonina, que també ajuda a sentir-se tranquil i concentrat.
Aspecte de la pell
El sol també millora l’aspecte de la pell, si s’utilitza la protecció adequada i s’està el temps necessari i les hores oportunes exposat al sol. Si s’és previngut, els raigs UV milloraran de manera significativa l’acne, la psoriasi o el vitiligen.
Estimula les defenses
Amb la llum del sol es millora la qualitat de la sang, ja que augmenten el nombre de glòbuls vermells i, per tant, la seva capacitat per al transport de l’oxigen a totes les cèl·lules de l’organisme. També s’incrementa la quantitat de glòbuls blancs i, consegüentment, es reforcen les defenses de l’organisme davant possibles infeccions.
Efectes negatius
Cremades
Les cremades solars són una resposta inflamatòria de la pell causada per l’exposició a la radiació UV. Es produeix quan hem sobrepassat el temps d’exposició al sol i la melanina (pigment natural de la pell) ja no ens pot protegir. Podem tenir cremades lleus, quan ens posem vermells. Però, si el temps d’exposició augmenta, aquesta cremada es convertirà en més greu, amb formació d’ampolles.
Envelliment prematur
Una sobreexposició al sol pot provocar un envelliment de la pell. Són els raigs UVA els principals causants del mal de la pell a llarg termini amb l’aparició de taques solars, línies d’expressió i arrugues. També poden provocar els anomenats ‘radicals lliures’: unes molècules inestables que destrueixen les proteïnes a les capes més profundes de la pell i causen dany cel·lular.
Càncer de pell
En els casos més extrems, l’exposició prolongada al sol sense protecció també té conseqüències perjudicials en forma de danys en l’ADN. Si els danys causats pel sol són massa extensos i s’acumulen amb el temps, poden provocar càncer de pell.
Per evitar aquests efectes nocius a la nostra pell és important utilitzar la protecció necessària i aplicar-la sempre, estar exposats al sol un període de temps curt i evitar les hores no recomanades pels experts (12.00-17.00 h).
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?