Investigació mèdica

El nou mètode per detectar el càncer de mama amb una sola gota de sang

  • Les dones representen el 84% de les persones centenàries a Catalunya

  • Han descobert un marcador que prediu quan un càncer de pell causarà metàstasi

  • Alerta sanitària: barrejar aquests dos medicaments té un efecte «potencialment mortal»

carb

carb

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Segons els experts, el càncer de mama és el tipus de patologia cancerígena que més afecta les dones actualment. Fins fa poc, l’única manera de detectar si una pacient patia aquesta malaltia era fer primer una mamografia i després una biòpsia que confirmés el tipus de tumor que determinés el diagnòstic.

No obstant, uns investigadors espanyols podien haver descobert una altra nova via molt més ràpida i eficient per realitzar el pronòstic que acceleraria el procés. Es tracta d’una metodologia que podria detectar aquest càncer amb només una gota de sang, és a dir, un procediment ni agressiu ni invasiu que consistiria en l’anàlisi de l’ADN mitjançant seqüenciació massiva, que permetria detectar immediatament les cèl·lules cancerígenes a lasang.

El responsable d’aquesta investigació és Iñaki Comino-Méndez, que explica que de moment s’ha fet servir aquesta nova tecnologia en 75 pacients que van presentar mamografies amb algun indici de tenir algun bony als pits. Així doncs, s’han analitzat mostres de sang a aquestes pacients abans de qualsevol intervenció mèdica.

Els resultats han sigut sens dubte sorprenents i han demostrat que el fet de presentar una mutació tumoral perceptible en sang significa que aquesta dona té un 86% de probabilitat de tenir un tumor de mama, com ha confirmat el doctor Comino-Méndez.

Més eficàcia i menys risc

Notícies relacionades

Aquest nou mètode ha sigut batejat com biòpsia líquida i serà una eina molt potent per a la detecció de tumors cancerígens en pacients asimptomàtics. A més, aquesta prova implicarà menys risc i més eficàcia, a més de no produir les molèsties d’una biòpsia tradicional, ja que es tractarà d’una punxada instantània.

Permetrà tenir més quantitat d’informació que en el cas de realitzar una biòpsia del pit i també suposarà un gran avenç per a les pacients a causa de la seva capacitat de detecció precoç de la malaltia.