Estudi pediàtric

¿Quants anys té el teu fill? Aquests són els refredats que agafarà

¿Com saber si tinc covid, grip o refredat comú?

extra/enfermo.jpg

extra/enfermo.jpg

2
Es llegeix en minuts
EFE

Sis de cada 10 consultes en pediatria per malalties respiratòries estan originades per un refredat, que ataca de mitjana els nens entre una i tres vegades a l’any tot i que depèn de l’edat: els de menys de 5 anys en tenen fins a vuit i els alumnes de primària, entre cinc i sis.

Així es desprèn de l’estudi Child-Respir sobre la prevenció i tractament de les infeccions respiratòries en pediatria, presentat aquest dimarts, que revela que la major part d’aquestes infeccions són de caràcter lleu i amb bon pronòstic, tot i que entre el 20% i el 40% provenen de sobreinfecciones sobre una infecció anterior.

D’aquesta forma, i d’acord amb la informació que 129 pediatres han proporcionat sobre prop de 1.900 famílies participants en la investigació, impulsada per Laboratorios Ordesa, un nen de 10 anys pot haver tingut fins a 100 infeccions diferents al llarg de la seva vida.

Entre un i tres de mitjana

Però són les de caràcter respiratori les que copen les consultes en pediatria, on més del 60% tenen a veure amb malalties respiratòries originades per refredats, mentre que altres infeccions com ara otitis, laringitis o bronquiolitis són molt menys comunes.

Més de la meitat dels nens es refreden entre una i tres vegades a l’any, però depèn de l’edat, de manera que, com més grans, menys es refreden: mentre els de menys de cinc anys poden fer-ho entre set i vuit vegades, en l’etapa d’educació primària descendeix a entre cinc i sis.

«En general, el que veiem són infeccions amb bon pronòstic, però hi pot haver una sobreinfecció del problema respiratori inicial que pot requerir de tractaments farmacològics com antibiòtics», ha insistit la doctora Carmen de la Torre.

Preocupació dels pares

Un altre dels punts que l’estudi ha posat de manifest és que la pandèmia de covid-19 ha disparat la preocupació dels pares pels problemes respiratoris dels seus fills, i nou de cada 10 famílies, el 91%, consulten amb el pediatre per veure com tractar aquest tipus d’infeccions.

El 57% dels pediatres consideren que les famílies acudeixen amb més angoixa quan hi ha una simptomatologia respiratòria, i també el 89% dels pares reconeixen haver sentit una inquietud més gran per l’arribada del fred, els refredats i la grip per culpa de la covid-19.

Notícies relacionades

Igualment, ha augmentat l’interès dels pares per la fitoteràpia i els remeis naturals: el 81% pensa que els suplements amb vitamines i minerals poden ajudar a estimular les defenses i són d’utilitat, mentre que el 72% dels pediatres es mostren d’acord que els immunomoduladors naturals redueixen la necessitat de l’ús d’antibiòtics.

¿Funcionen, aquests remeis? Segons la doctora De la Torre, depèn de la fase del refredat; per exemple, la ceba pot ser útil quan hi ha congestió i la mel per reduir la tos, tot i que no s’aconsella en més petits d’un any i es restringeix en els de menys de dos pel seu contingut en sucre.