Pandèmia de Covid-19

El que diuen els experts sobre una tercera dosi de la vacuna: ¿sí o no?

  • Diversos països estan començant a administrar punxades de reforç, mentre que l’OMS demana prioritzar aquells als quals encara no ha arribat el fàrmac

El que diuen els experts sobre una tercera dosi de la vacuna: ¿sí o no?
5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest mes de setembre diversos països estan començant a administrar terceres dosis de la vacuna. Pretenen reforçar la immunitat davant la variant delta i també defensar-se del que puguin suposar les baixades de les temperatures que s’acosten, amb la tornada a les reunions en interiors.

La República Txeca va anunciar aquesta setmana que oferirà dosis de reforç a partir de dilluns, a qualsevol persona vacunada. I ho recomana encaridament a més grans de 60 anys.

Recentment es van anunciar polítiques similars a Alemanya i França, per a la gent gran i les persones amb problemes de salut subjacents. I Israel ara ja ofereix reforços a persones vacunades, des dels 12 anys.

Als Estats Units també planegen oferir la tercera dosi als vuit mesos de la segona, si divendres ho autoritzen els reguladors federals.

No obstant, malgrat l’allau de programes de reforç a les nacions més riques, els científics continuen sense posar-se d’acord sobre si són necessàries o no.

Amb el que això suposarà per a la vacunació als països més pobres.

‘The Lancet’, nous dubtes

Dos excomponents de l’FDA americana (Administració de Drogues i Aliments) han publicat un article en el qual afirmen que cap de les dades que hi ha sobre les vacunes proporciona evidència creïble per recomanar dosis de reforç per a la població en general.

Aquest article, publicat ahir a ‘The Lancet’, va ser escrit per un grup internacional d’experts en vacunes, inclosos Philip Krause i Marion Gruber, científics de l’FDA des de fa molt temps que acaben d’anunciar que deixen l’agència.

Es tracta de dos experts que dirigeixen l’oficina de vacunes de l’FDA i han regulat les vacunes durant dècades.

I tot i que han deixat clar que no escriuen en nom de l’agència, els seus arguments suposen clares objeccions a la possibilitat que en la reunió del grup assessor de divendres s’aprovi una dosi de reforç als més grans de 16 anys, com ha sol·licitat Pfizer.

¿Les vacunes continuen protegint?

Recordem que als Estats Units, el pla contra la pandèmia que va anunciar Biden la setmana passada inclou l’administració de dosis de reforç amb l’argument que «prometen brindar als nord-americans el seu nivell més alt de protecció fins ara».

Però molts científics s’oposen al pla assegurant que les vacunes continuen protegint poderosament contra malalties greus i hospitalitzacions.

Els autors de l’article de ‘The Lancet’ van incloure un compendi de dotzenes d’estudis de tot el món que mostren aquesta tendència.

Al contrari, els funcionaris federals de salut entre els quals es troba el prestigiós doctor Fauci, principal assessor mèdic de Biden, han basat la seva decisió en les dades que van presentar els funcionaris israelians, que han defensat la primerenca i agressiva campanya de reforç que han realitzat al seu país.

Segons els israelians, les seves dades mostren una clara disminució de la immunitat contra les infeccions. Però si anem més enllà, sembla que només tenen indicis que existeixi una disminució de la immunitat contra l’hospitalització en persones menors de 65 anys.

Balança entre dosi de reforç i primera vacuna

A més, els científics que firmen l’article en el qual apareixen Krause i Gruber asseguren que qualsevol avantatge que puguin proporcionar les dosis de reforç no compensaria el benefici que suposaria utilitzar-les per protegir els milers de milions de persones que encara estan sense vacunar a tot el món.

A aquest argument s’afegiria l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha demanat als països rics que posposin l’administració de terceres dosis a pacients sans, almenys fins a final d’any.

L’objectiu és tenir dosis perquè tots els països vacunin almenys el 40% de la seva població.

I és que no es pot oblidar, insisteixen, que cada persona no vacunada dona una oportunitat perquè el virus es transformi en variants noves i potencialment perilloses.

També van dir que una reducció en l’eficàcia de la vacuna contra els casos lleus de Covid-19 no significa necessàriament una caiguda en l’eficàcia contra la malaltia greu.

«Fins ara, cap d’aquests estudis ha proporcionat evidència creïble d’una disminució substancial de la protecció contra la malaltia greu. Fins i tot quan sembla haver-hi disminucions amb el temps en l’eficàcia de la vacuna contra la malaltia simptomàtica».

I el fet que en països amb moltes persones vacunades apareguin rebrots, pot tenir molt a veure que els vacunats comencin a córrer més riscos.

Anticossos i cèl·lules immunes

Diversos estudis publicats pels CDC, inclosos tres de divendres, suggereixen que si bé l’eficàcia contra la infecció amb la variant delta sembla disminuir lleugerament amb el temps, les vacunes es mantenen estables contra malalties greus en gairebé tots els grups d’edat.

Només en els adults més grans de 75 anys les vacunes mostren algun debilitament en la protecció contra l’hospitalització.

No oblidem que la immunitat conferida per les vacunes es basa en la protecció tant dels anticossos com de les cèl·lules immunes, limfòcits T. I tot i que els nivells d’anticossos poden disminuir i augmentar el risc d’infecció, la memòria del virus en el cos és duradora.

La variant delta

És veritat que les vacunes són una mica menys efectives contra la infecció amb la variant delta que amb la variant alfa, però el virus no ha evolucionat per evadir les respostes sostingudes de les cèl·lules immunes, van dir els experts.

Els reforços podrien arribar a ser necessaris fins i tot per a la població en general si sorgeix una variant que eludeix la resposta immune, van afegir. Però de moment no sembla que sigui el cas.

I a més, adverteixen que a causa que s’ha demostrat que les dosis de reforç indueixen respostes fortes, les dosis més baixes podrien ser adequades i més segures.

També van emfatitzar que ajustar les vacunes per protegir específicament contra noves variants, com la delta, podria ser el millor i més durador enfocament, en part perquè és probable que les noves variants evolucionin a partir de les de més circulació.

Moderna i Pfizer ja estan avaluant injeccions de reforç específiques de delta.

En l’únic que semblen coincidir tots és que una dosi de reforç sí que podria ser recomanable per a persones amb sistemes immunològics febles. Però això als Estats Units, per exemple, ja està autoritzat.

Notícies relacionades

Et pot interessar: L’OMS acaba de començar a monitorar una nova variant del coronavirus anomenada «Mu»

Et pot interessar: Haver passat la malaltia protegeix de la variant delta «molt més» que les vacunes