Fase incial

«Sabadell no és el ‘Far West’»: aprovada la primera ordenança de Civisme local

La nova i esperada normativa registra 53 tipologies d’infraccions que contemplen multes des dels 100 fins als 3.000 euros

«Sabadell no és el ‘Far West’»: aprovada la primera ordenança de Civisme local
4
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

El ple municipal de l’Ajuntament de Sabadell (Vallès Occidental) ha aprovat l’esperada ordenança de Civisme, una mesura empresa per la majoria de les grans ciutats catalanes, però, encara, uns deures sense fer del consistori vallesà. Es tracta d’un text normatiu que tenia pendent el mandat encapçalat per Marta Farrés (PSC), i que arriba en el penúltim ple abans dels comicis del 28 de maig.

Durant el debat per a la seva aprovació, un punt que ha conquistat més de trenta minuts de la sessió ordinària d’abril, la regidora sabadellenca ha reclamat que s’han de posar els punts sobre les is: «Sabadell no pot ser el ‘Far West’». No obstant, les regnes de l’ordenança les ha agafat la nova tinenta d’alcalde de l’Àrea de Cohesió Territorial, Desenvolupament Urbà, Seguretat i Civisme, Mar Molina –en substitució al regidor expulsat Jesús Rodríguez per suposades amenaces–, qui ha anunciat que les sancions econòmiques aniran de la mà de serveis comunitaris. 

53 tipologies d’infraccions 

L’ordenança té per objectiu «preservar l’espai públic i la convivència de la ciutat», la qual registra 53 tipologies d’infraccions que oscil·len des dels 100 euros fins als 3.000, en funció de la seva gravetat, reincidència i voluntariat. «Posar música alta, fer festes al carrer –sense respectar el dret al descans–, no recollir els excrements de gossos, portar els animals domèstics perillosos sense lligar, deixar les escombraries fora del contenidor o fer necessitats privades al carrer», són algunes de les conductes que legalitzar l’esmentada ordenança.

La majoria de les sancions es podran compensar amb serveis comunitaris: «És una oportunitat per fer pedagogia a la convivència i és la solució per crear un diàleg empàtic i configurar una ciutat amb respecte», justifica Molina.

La llum verda de la normativa ha sigut fruit del vot a favorable del PSC, Cs, Junts i Marta Morell, regidora no adscrita, mentre que ERC ha optat per l’abstenció –per facilitar la tramitació. Per la seva banda, la Crida per Sabadell s’ha mostrat en contra; l’únic partit amb un discurs totalment contrari. 

El regidor Francesc Baró (Junts) celebra la posada en marxa de la mesura: «És l’inici del final d’una ordenança molt esperada per a tota la ciutadania» i afegeix en aquesta línia que «és una molt bona notícia per a la convivència democràtica. Estem veient la llum al final del túnel», exclama. Per la seva banda, Raúl García Barrosso (ERC) manifesta que «és línia sancionadora que s’ha d’anar treballant», però valoren de «forma molt positiva la seva existència». Finalment, José Luis (Cs) lamenta que el text «sigui pràcticament el mateix que es va presentar el 2021», tot i així, se senten orgullosos «d’aprovar un instrument que inclogui elements reparadors, sense la necessitat de pagar-ho amb diners», que respon la direcció del seu vot.

No obstant, la nova mesura ha sigut afusellada pel grup opositor de la Crida per Sabadell, que s’han mostrat crítics, qualificant, així, l’ordenança de «molt sancionadora» i poc «reparadora».

«Criminalitzen els que no tenen recursos»

La regidora Aurora Murillo (Crida per Sabadell) ha denunciat que la nova mesura «acompanya la llei mordassa i busca el control de la societat. Parla de responsabilitats subsidiàries i penalitza la gent sense recursos». En aquest sentit, lamenta que no es facilitin alternatives: «No es permet utilitzar el mobiliari però tampoc donem espais d’oci alternatius» i emfatitza que «es criminalitza la gent que combat dia a dia la pobresa»: «Se sancionarà qui es connecti a la xarxa d’aigua o llum», clama. Finalment Murillo, assegura que si consideren que «existeix un alt incivisme» seria necessari que s’invertís en «educació i activitats recreatives, per evitar derivades».

Davant les dures crítiques de la Crida, la regidora sabadellenca obre el seu micròfon per «aclarir els drets i els deures». Farrés manifesta que s’estan posant a sobre de la taula elements molt bàsics: «No orinar a la via pública, no recollir els excrements dels gossos o respectar el dret del descans hauria de sortir de la gent. No podem ser al Far West. És una ordenança que no està dient res extrapolable a les altres ciutats. Convivència. Tothom s’hi ha de sentir a gust. És una ordenança equilibrada, les multes més cares seran de 3.000 euros quan es produeixin vexacions de racisme o xenofòbia. Haurien de venir ensenyats de casa, però desgraciadament no és així, i alguns només entenen el pal», conclou de forma contundent l’alcaldessa.

Per redactar el text s’han tingut trobades amb agents econòmics com la Cambra de Comerç, el Gremi de Fabricants, les entitats de comerciants, agents socials com la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell, Creu Roja, ActuaVallès, el Col·legi de l’Advocacia o la Síndica Municipal de Greuges.

Notícies relacionades

Es pot recordar que la normativa encara es troba en fase inicial, per la qual cosa ara s’obre un procés d’al·legacions i exposicions públiques. Posteriorment entrarà en vigor, ja al nou escenari del pròxim mandat.

Llegeix totes les notícies de Sabadell a EL PERIÓDICO Sabadell