Sis mesos de presó

Condemnat un cap policial de Sabadell per treure multes a càrrecs del PSC

  • L’Audiència de Barcelona declara culpable un subinspector per maniobrar per anul·lar sancions, el mateix delicte que va portar a la presó l’exalcalde Manuel Bustos

Condemnat un cap policial de Sabadell per treure multes a càrrecs del PSC

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha condemnat un cap de la Policia Local de Sabadell per donar ordres als seus subordinats de retirar multes de trànsit a tres persones vinculades al PSC de la població el 2010. El tribunal atribueix un delicte continuat de tràfic d’influències al subinspector Antonio Sánchez. Li imposa una pena de sis mesos de presó, més dos anys d’inhabilitació per tenir cap feina en el sector públic per forçar que es traguessin les sancions a una exregidora socialista, un excàrrec del partit a l’ajuntament i una excompanya de feina de la llavors directora de Presidència del consistori, llavors parella de qui era l’alcalde, Manuel Bustos. 

Per les maniobres que s’atribueixen al responsable policial, l’ajuntament de la ciutat vallesana va deixar d’ingressar 377,40 euros per taxes del servei de grua que no es van abonar. Precisament, Bustos compleix tres anys de presó per intervenir perquè es traguessin el càstig que la seva dona i els seus fills van rebre per incomplir també el codi de circulació. 

La condemna de Bustos s’emmarca dins una de les dues derivades del cas Mercuri de presumpta corrupció en què l’exregidor socialista ha sigut declarat culpable per tràfic d’influències. La sentència que el subinspector de la policia de Sabadell va rebre el setembre i que ara ha transcendit està desvinculada de la macrocausa de suposades irregularitats del mandat de l’exalcalde. En tot cas, els fets que la recent resolució assenyala són similars als que van acabar portant l’exdirigent del PSC a la presó de Lledoners.  

«Influència» sobre els agents

L’Audiència de Barcelona ha donat per acreditat que Sánchez «va exercir influència» aprofitant-se de la «superioritat jeràrquica» que ostentava sobre dos agents subordinats que van anul·lar les multes, afirma la sentència a què EL PERIÓDICO ha tingut accés. El tribunal conclou que el subinspector va actuar «interferint» en els tràmits de les sancions perquè els policies «portessin a terme els tràmits necessaris per tal que els titulars dels vehicles poguessin treure’ls sense pagar cap taxa», plasma la sentència. El resultat va ser que es va generar «un interès econòmic favorable a terceres persones».

Els magistrats destaquen que dos dels beneficiats estaven «vinculats directament a l’Ajuntament de Sabadell». Es tracta de l’exregidora del PSC Concepción Manzano i l’excàrrec municipal Cristian Sánchez, que va ser regidor socialista a Sabadell anys després. La sentència recull que el vehicle de l’exregidora es va aparcar en una zona reservada a serveis de manteniment d’un parc, mentre que el cotxe de Sánchez es va estacionar sense autorització en una àrea reservada per a la comitiva del llavors president de la Generalitat, José Montilla, durant una visita a Sabadell per la festa major el 2010. En el tercer cas, que els jutges al·ludeixen a la relació entre la propietària del turisme amb la parella de Bustos, el vehicle es va aparcar en part sobre la vorera, de forma indeguda.

Idèntic ‘modus operandi’

La resolució afirma que el responsable policial va procedir de forma similar en els tres episodis que li han costat la condemna. Segons el tribunal, Sánchez va donar instruccions a agents sota el seu comandament perquè modifiquessin el motiu de la retirada del vehicle. A l’alterar l’expedient, els titulars dels turismes els van recuperar unes hores després de traslladar-se al dipòsit municipal sense haver de pagar res.

Notícies relacionades

En el cas de la coneguda de la dona de Bustos, la secretària de la parella de l’exalcalde es va encarregar de retirar el cotxe. A posteriori, el subinspector va manar redactar i firmar informes en què justificava que s’havia demostrat que la infracció s’havia comès per una urgència provada o que els vehicles tenien permís per estacionar en espais reservats. D’aquesta forma, va aconseguir posar fi als procediments sancionadors.

La fiscalia havia reclamat 10 mesos de presó per tràfic d’influències i 7 anys d’inhabilitació per un altre de suposada prevaricació. Tanmateix, la justícia ha absolt Sánchez del segon presumpte delicte i, a part, ha moderat la condemna aplicant les circumstàncies atenuants de dilacions indegudes i reparació del mal causat. El cap policial va dipositar 613,33 euros en un jutjat de Sabadell en concepte d’indemnització abans de rebre la condemna.