Societat

La síndica de Sabadell denuncia falta d’espais per a una correcta higiene menstrual a les escoles

Una enquesta reflecteix que el 65% de les noies han hagut de faltar a classe per falta d’elements de confort dins dels lavabos

La síndica de Sabadell denuncia falta d’espais per a una correcta higiene menstrual a les escoles

Laura Guerrero

2
Es llegeix en minuts
ACN

La síndica de Greuges de Sabadell, Eva Abellan, ha denunciat la falta d’espais per garantir una correcta higiene menstrual a les escoles i instituts de Sabadell (el Vallès Occidental).

Després de portar a terme una investigació en 33 centres educatius de la cocapital vallesana, Abellan considera que la menstruació continua sent un tema tabú per a moltes persones, tant en l’alumnat com en les famílies, ja que en la majoria d’escoles i instituts falten elements d’higiene i confort dins del lavabo, com paper higiènic, papereres per dipositar compreses i tampons, o sabó de mans per rentar-se i rentar la copa menstrual.

L’enquesta

Un total de 1.133 persones, entre l’alumnat, les famílies i l’equip docent, han participat en una enquesta sobre la higiene menstrual i una de les principals conclusions és que les noies se senten «incòmodes» o «molt incòmodes» quan tenen la regla en el seu centre educatiu. Segons les respostes obtingudes, aquesta situació es deu al fet que «no es poden higienitzar correctament».

En l’informe també hi destaca l’entorn, concretament els lavabos i els dispositius d’higiene. Gairebé el 50% del total de l’alumnat afirma que als lavabos del seu centre educatiu hi falta tapa del vàter, sabó o paperera».

A més, un 34% de l’alumnat afirma que els lavabos del seu centre educatiu no disposen de cap d’aquests tres elements. També cal destacar que un 86,5% dels estudiants asseguren que en alguna ocasió han trobat els lavabos tan bruts «que no els han pogut utilitzar».

Un 65% de noies asseguren que han hagut de faltar a classe a causa d’aquesta situació, un fet que les ha perjudicat per seguir correctament les classes. «Vulnera també el dret a la salut, ja que moltes persones de les enquestades afirmen que prefereixen no fer ús dels lavabos escolars i esperar a arribar a casa, davant la manca d’higiene d’aquests espais, amb els riscos per la salut que això comporta», destaca la síndica.

La investigació de la síndica de Sabadell s’ha fet amb l’ajuda d’una estudiant de l’últim curs de Sociologia per la UAB. En el curs 2021-22 hi havia 5.083 alumnes de cicle superior de primària i 10.862 alumnes d’ESO a Sabadell. D’aquests, 611 alumnes han participat en l’estudi, 565 de secundària.

Notícies relacionades

Es va enviar un qüestionari a totes les adreces de les escoles i instituts de Sabadell, tant públics com concertats. L’enquesta va estar activa des del 22 de febrer fins al 13 de març del 2022 i la van respondre 1.133 persones. D’aquestes, un 53,9% eren alumnes, un 35% eres famílies i, finalment, un 11,1% formava part del professorat.

Llegeix totes les notícies de Sabadell a EL PERIÓDICO Sabadell