Arqueologia
Descobert a Sabadell el segon aqüeducte subterrani més important de Catalunya
La troballa s’ha produït coincidint amb les obres d’un centre comercial a l’entorn de Sant Pau de Riu-sec
L’estructura, de 150 metres de longitud, es museïtzarà per fer-ne visitable una part de 20 metres una vegada restaurada
Les obres per construir un centre comercial a l’entorn de Sant Pau de Riu-sec a Sabadell (Vallès Occidental) han deixat al descobert un ‘cuniculus’, un aqüeducte romà subterrani que, amb 150 metres de longitud, és el segon més important localitzat mai a Catalunya.
L’aparició posa de manifest la importància que l’aigua tenia en un entorn del Vallès on hi ha registrats diversos nuclis habitats durant l’època romana, i que podria servir per regar camps, per a negocis de terrisseries o per a les llars. Ara es treballarà de manera conjunta amb la propietat dels terrenys per conservar uns 20 metres de l’estructura i fer-la accessible al públic, la segona d’aquestes característiques que es troba a la capital vallesana.
L’entorn de la localització
L’entorn de Sant Pau de Riu-sec es troba en plena transformació des de principis de segle. Els camps que governaven aquest espai estan deixant pas a poc a poc a un polígon en expansió, on empreses de diferents sectors, com per exemple el tecnològic, de la construcció o del moble s’estan instal·lant gràcies a les bones comunicacions viàries amb el país.
Precisament, aquest criteri és el que s’havia utilitzat dos mil anys enrere per crear nuclis habitats, aprofitant la proximitat amb la Via Augusta, que recorria la costa de la península Ibèrica de nord a sud, del Pirineu a Cadis, passant per el que avui coneixem com el Vallès.
Per aquest motiu, els espais on s’han anat construint les botigues de Sant Pau de Riu-sec formen part d’un entorn considerat àrea d’expectativa arqueològica. De fet, ja el 2007 es va fer una campanya al voltant de l’antiga església de Sant Pau de Riu-sec per delimitar-ne el jaciment ja existent i que reuneix restes que es remunten a l’època romana republicana del segle II aC.
La troballa
Amb el moviment de terres previ a l’aixecament d’un nou centre comercial del sector de la construcció, s’ha fet l’última troballa en aquest entorn, situat entre l’autopista C-58 i l’Aeroport de Sabadell. Els estudis geològics previs van permetre localitzar un espai soterrat que tot feia apuntar que es tractava d’una galeria, moment en què es va començar a treballar per deixar al descobert l’estructura.
«Es tractava d’un ‘cuniculus’, que té una funció especifica de portar aigua neta procedent d’una font, un riu o una riera a una destinació, com per exemple una vila romana situada no sabem molt bé on», explica Genís Ribé, tècnic del Museu d’Història de Sabadell (MHS). De fet a l’entorn de Sabadell es té constància de diferents espais on els romans es van instal·lar, com el mateix Sant Pau, l’entorn de Castellarnau, l’espai on actualment hi ha la zona comercial de Sant Quirze del Vallès i la vila romana de la Salut, tot un referent.
El resultat va ser el descobriment d’un aqüeducte subterrani de 60 centímetres d’ample i un metre d’alt, prou espai perquè els constructors treballessin la cavitat de manera manual. Se n’ha descobert l’inici, però no el final, ja que les construccions que s’han fet en altres èpoques en poden haver destruït la continuïtat lineal, si bé no es descarta que hi hagi més trams més endavant.
«En el traçat hem trobat diversos pous que servien tant per facilitar-ne la construcció com per garantir que l’aigua circulés correctament sense que col·lapsés», explica Ribé. En aquests forats s’hi ha trobat els espais que servien per col·locar els llistons de fusta que feien les funcions d’esglaons i, de l’interior, se n’ha extret ‘dolium’ i tègula romana, que ara s’analitzaran per intentar datar amb exactitud l’època en què el ‘cuniculus’ va estar en funcionament.
El segon més important del país
La troballa de l’estructura va frenar les tasques de construcció per poder-ne fer els estudis arqueològics corresponents. La dimensió, 150 metres de longitud, el converteixen en el segon més important trobat mai a Catalunya, per darrere del de Tarragona, que correspon a la capital imperial i del qual s’han localitzat uns 300 metres.
Sabadell és terra prolífica en l’àmbit arqueològic, com a mínim quant a ‘cuniculus’. El 2004, en el marc de les excavacions que es van portar a terme a l’entorn de Can Gambús per convertir-lo en barri, se’n va localitzar un de 128 metres de longitud, 80 dels quals es conserven, cosa que el situa com la tercera estructura de les seves característiques trobada mai al país.
Una vegada documentat i constatat que possiblement donava servei a l’antiga vila romana de Can Feu, situada a mig quilòmetre del lloc, es va museïtzar per fer visitable una part de l’aqüeducte. És el mateix que es vol fer amb l’extrem que s’ha acordat conservar a Sant Pau de Riu-sec, una vegada es culmini la construcció de la nova botiga.
Notícies relacionadesMalgrat que encara està per definir el projecte, es preveu ubicar en l’espai destinat a l’aparcament del centre comercial, amb l’objectiu de garantir l’accés a tothom que ho vulgui veure des de fora, i obrir-lo de manera acordada a visites.
Llegeix totes les notícies de Sabadell a EL PERIÓDICO Sabadell
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- Fenomen extrem als EUA L’huracà més violent de les últimes dècades arriba a Florida
- "Casa teva serà el teu taüt"
- Futbol El City tem que l’adeu de Begiristain arrossegui Guardiola