Arqueologia

Descobreixen a Sabadell un aqüeducte subterrani d’aigües netes

  • Un tram d’uns 20 metres es conservarà i s’adequarà per a les visites de l’espai publicoprivat del futur establiment comercial Bricomart

  • La intervenció arqueològica s’ha portat a terme des del 2020 en una parcel·la a Sant Pau del Riu-sec

Descobreixen a Sabadell un aqüeducte subterrani d’aigües netes

Ayuntamiento de Sabadell

2
Es llegeix en minuts
EFE

Una intervenció arqueològica ha permès trobar a la zona de Sant Pau del Riu-Sec a Sabadell (Vallès Occidental) el segon aqüeducte subterrani més important de Catalunya. La intervenció arqueològica s’ha portat a terme des del 2020 en una parcel·la a Sant Pau del Ri-sec i ha permès localitzar aquest aqüeducte subterrani romà d’aigües netes, que aquest dimarts es va presentar als mitjans.

Amb aquesta troballa, a Sabadell hi ha dos dels quatre ‘cuniculus’ romans que s’han trobat a Catalunya. L’altre es troba al parc de Can Gambús, amb un tram d’un altre ‘cuniculus’ d’època romana republicana, que ara passa a ser el tercer en importància i longitud conservat a Catalunya.

L’aqüeducte més rellevant, en termes tipològics, històrics i científics, és a l’antiga Tàrraco romana, a una profunditat de 12 metres del subsol de l’actual ciutat, i el quart i últim és a Vic.

Conservació

Els estudis els ha portat a terme l’empresa Catarqueólogos SL, i l’arqueòleg Jordi Morera ha reconegut que el descobriment va ser «de manera fortuïta» durant l’excavació, ja que des de dalt no es podia divisar. L’arqueòloga Ariadna Vidal ha confirmat sobre el terreny que «l’obra va ser absolutament manual per les marques de pics i això els pot donar una orientació de l’època en la qual s’emmarca».

Així, s’han pogut identificar fins a set pous que servien per extreure la terra que es derivava de l’excavació, així com les escales per pujar i baixar i altres fragments de sediments que confirmen la seva pertinença a l’època romana.

Un tram d’uns 20 metres del ‘cuniculus’ es conservarà, formarà part del Museu d’Història de Sabadell (MHS) i s’adequarà per a les visites de l’espai publicoprivat del futur establiment comercial Bricomart, que és on està situada la parcel·la. Tot això es farà d’acord amb la Direcció General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb el promotor Bricomart. El finançament i l’adequació anirà a càrrec del promotor, amb un cost superior a 150.000 euros.

Des de l’Ajuntament de Sabadell expliquen que la resta del tram, una vegada documentat i analitzat, quedarà afectat per l’obra nova de la nau comercial Bricomart. Tanmateix, s’ha fet una gravació en 3D d’aquest segment del ‘cuniculus’ –a càrrec de Bricomart–, per «tenir-lo a l’abast com a recurs didàctic». «Aquest acord amb la promoció privada permetrà que el Museu d’Història de Sabadell pugui programar visites per a escolars i públic en general», afegeixen des del consistori.

L’estructura

Tècnicament, la galeria subterrània està excavada al terreny geològic i té 60 centímetres d’ample. La galeria presenta un traçat bastant rectilini, orientat al sud-est/nord-est, amb un lleuger pendent descendent cap al nord-oest.

Notícies relacionades

La secció és de parets verticals i fons pla, amb el sostre de volta, amb una altura màxima d’1,70 metres, i en total s’ha pogut comprovar l’existència de 149 metres de traçat, dels quals se n’han excavat 127. Es tracta d’un aqüeducte subterrani per portar aigües netes, del qual s’ha pogut descobrir l’origen de captació de l’aigua –una font o un pou del qual ha desaparegut bona part de la morfologia–, però no el destí.

Llegeix totes les notícies de Sabadell a EL PERIÓDICO Sabadell