Restaurar l’ecosistema

Sabadell vol recuperar el riu Ripoll per integrar-lo a la trama urbana

Es preveu arreglar els accessos al parc fluvial i portar a terme un nou pla d’usos per desenvolupar activitats diverses

Sabadell vol recuperar el riu Ripoll per integrar-lo a la trama urbana

Albert Segura / ACN

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’Ajuntament de Sabadell (Vallès Occidental) preveu recuperar el riu Ripoll i el seu entorn del seu pas per la ciutat per integrar-lo a la trama urbana.

Es tracta d’un entorn natural molt freqüentat, sobretot per portar a terme activitats d’oci i esport, que ara es vol ordenar a través del pla estratègic amb la mirada posada en 2030 i centrat en els àmbits de la natura, l’accessibilitat, la producció i el coneixement, i la dinamització d’activitats esportives, culturals i patrimonials.

L’objectiu és avançar a les primeres accions aquest mateix any i optar a una aportació de 4 milions procedents dels fons europeus Next Generation, a partir de la proposta de restauració de l’ecosistema i la biodiversitat que hi ha al riu.

Protecció de l’espai natural

L’entorn del riu sempre ha sigut preuat per aquesta zona del Vallès, on es van instal·lar diverses indústries aprofitant el seu curs, sobretot vinculades al tèxtil, l’activitat del qual va espatllar l’entorn natural amb el pas de les dècades. No obstant, als anys 90 del segle passat es va iniciar un procés per recuperar-lo, tant pel que fa a la seva diversitat de flora i fauna com als seus usos, obrint-lo a la ciutadania.

Amb àrees de barbacoes, molt freqüentades en cap de setmana, el seu ús es va accentuar amb la davallada de les restriccions de la primera onada de la pandèmia de la covid-19, el 2020. Les limitacions de mobilitat no permetien creuar els municipis adjacents, i molts sabadellencs van recuperar l’hàbit de passejar per la vora del riu, un hàbit que molts mantenen en aquest espai.

El pla estratègic que l’Ajuntament desenvolupa amb la mirada posada el 2030 pretén millorar l’entorn del riu, amb accions centrades en la protecció de l’espai natural, però també plantejant un canvi d’usos perquè es puguin portar a terme activitats de diferent tipus. Una de les propostes que l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, posa sobre la taula és emular l’èxit de la Capella del Parc de Can Gambús, un espai gastronòmic on també es realitzen esdeveniments culturals i que es troba en un dels parcs més elevats de la ciutat.

Actuació integradora

L’Ajuntament ha presentat ja la proposta d’ordenació de l’entorn per optar a una aportació de 4 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation. «La resolució es preveu que arribi al juny, per això ja treballem en l’aprovació de projectes perquè els treballs hauran d’estar acabats el desembre del 2025», apunta.

Això implica modificar el Pla General, que permetrà vincular l’àmbit fluvial a espais com el Campus Urbà de Ciències de la Vida i la Salut i el Hub Aeronàutic de l’Aeroport de Sabadell, però també altres indústries vinculades a la integració urbana de l’espai a través del balcó del Ripoll, situat al barri de Covadonga. Aquesta aprovació s’ha de realitzar al llarg d’aquest mateix 2022.

Notícies relacionades

Pel que fa a la biodiversitat del parc fluvial, es preveu retirar les espècies invasores i restaurar l’ecosistema propi del riu amb flora autòctona. A més, es vol garantir l’accessibilitat al riu, concretament des de la zona de la Pista Coberta d’Atletisme i la carretera de Santa Perpètua de Mogoda. Això comportarà un increment de la seguretat de vianants i ciclistes, amb nous carrils bici per connectar el riu amb la ciutat i rehabilitant les passarel·les del riu.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Sabadell