A punt de prescriure

El jutge rebutja les imputacions i diligències que demanava la família d’Helena Jubany

  • Sol·licitaven que s’imputés tres nous sospitosos: dues persones de l’entorn de la UE Sabadell i un usuari que l’assetjava a internet

  • El procés es va reobrir l’any passat amb noves pistes, sense que hi hagi hagut avenços en els últims mesos, quan queda poc perquè prescrigui el crim, el febrer del 2022

jubany

jubany

2
Es llegeix en minuts
EFE

Un jutge de Sabadell (Vallès Occidental) ha rebutjat l’obertura de noves diligències i practicar altres imputacions en el cas de la bibliotecària Helena Jubany, trobada morta el 2001 en aquesta localitat, tal com demanava la família. Jubany, de 27 anys i nascuda a Mataró, va ser trobada sense vida el 2 de desembre del 2001 després de ser llançada a l’interior del pati d’un immoble despullada i amb cremades al cos, un crim que encara no s’ha resolt.

La família de la jove va demanar fa uns dies a la justícia que imputés tres nous sospitosos: dues persones de l’entorn de la Unió Excursionista Sabadell, entitat a què pertanyia la bibliotecària, i un usuari que l’assetjava en xats d’internet, segons revela el disc dur de l’ordinador de la víctima.

En una interlocutòria, el jutjat de primera instància de Sabadell desestima no obstant la sol·licitud formulada per l’acusació particular que demanava al magistrat que investigués tres nous sospitosos per la seva presumpta implicació en la mort de la jove. Per al magistrat, no hi ha «indicis de criminalitat que vinculin de forma certa» aquestes tres persones amb l’assassinat de la bibliotecària, per al qual cosa rebutja que siguin imputats en aquesta causa.

El jutge entén, a més, que «no hi ha lloc a la pràctica» de les noves diligències sol·licitades per l’acusació particular. Entre aquestes noves diligències, la família de la víctima demanava que la policia judicial fes un atestat que revisés la investigació.

Així mateix, el jutge acorda lliurar d’ofici la unitat de la policia judicial perquè informi sobre l’estat de la investigació, i denega un canvi en aquesta, com pretenia la família de Jubany, que demanava la incorporació dels Mossos d’Esquadra a l’equip d’investigació.

Prescriurà el 2022

En la seva interlocutòria, el magistrat acorda en aquest sentit «mantenir el criteri establert» fins ara en altres resolucions judicials anteriors que la Policia Nacional «continuï desenvolupant la tasca de policia judicial en aquesta causa, sense perjudici del deure de col·laboració, recolzament i cooperació entre unitats policials».

Notícies relacionades

El procés judicial per l’assassinat de Jubany va ser arxivat el 2005 i reobert l’any passat amb noves pistes, sense que hi hagi hagut avenços en els últims mesos, quan queda poc temps perquè prescrigui el crim, el febrer del 2022.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO