Memòria Històrica

Sabadell retirarà Enric Tomàs del monòlit en memòria dels deportats perquè «va maltractar altres presos»

Mort el 1945, va ser deportat als camps de concentració de Mauthausen on, segons diversos testimonis, «es va convertir en un ‘kapo’ a les ordres dels nazis»

Sabadell retirarà Enric Tomàs del monòlit en memòria dels deportats perquè «va maltractar altres presos»
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Taula d’entitats de Memòria Històrica de Sabadell ha acordat retirar el nom d’Enric Tomàs Urpíde la placa del monòlit en memòria dels veïns deportats als camps de concentració nazis i a les víctimes del nazisme de la plaça de Montserrat Roig.

Enric Tomàs, mort el 1945, va ser deportat als camps de concentració de Mauthausen on, segons diversos testimonis, «es va convertir en un kapo a les ordres dels nazis» i se l’acusa de «maltractar i, fins i tot, assassinar altres persones».

És per aquesta raó que no es va instal·lar la seva stolpersteine i que ara es retirarà el seu nom de la placa, ja que la presència del seu nom «contradiu el que en el seu moment es va decidir a la Taula, quan es va debatre sobre la seva inclusió en actes de memòria i reconeixement».

A l’espera de més stolpersteine

stolpersteineLa iniciativa ha sigut proposada per part del consistori als membres de la Taula després de repassar l’opinió d’alguns experts sobre el tema i avaluat un informe al Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID) de la UAB. La Taula ha acordat i acceptat la modificació.

Notícies relacionades

El canvi de placa es realitzarà coincidint amb la instal·lació de tres noves stolpersteine en memòria d’altres sabadellencs víctimes del nazisme, que encara no tenen data d’instal·lació. De moment, l’Ajuntament espera les stolpersteine per part del Memorial Democràtic de Catalunya.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO