NOVES RESTRICCIONS

Restauradors del Vallès Occidental reclamen «ajuts urgents» per salvar els locals davant les noves restriccions

Els afectats reclamen «claredat» en les mesures que es prenguin i que les diferents administracions no es contradiguin per «desesperació» del sector

Des de Terrassa asseguren que ja s'ha notat un descens de la feina, tot i que les restriccions encara no són vigents, i pronostiquen «un hivern negre»

zentauroepp52704996 9 3 2020   sabadell   bar hostal huix regentado por una fami201013211731

zentauroepp52704996 9 3 2020 sabadell bar hostal huix regentado por una fami201013211731

2
Es llegeix en minuts
ACN / El Periódico

Els restauradors del Vallès Occidental temen que les noves restriccions anunciades a 15 municipis per reduir els contagis de Covid-19 puguin ser l’«estocada definitiva» per a molts locals, especialment els més petits i els que no tenen terrassa.

Des del Gremi Comarcal d’Hosteleria de Sabadell reclamen «ajuts urgents» per evitar que molts bars i restaurants hagin de tancarJosé Carreira, del restaurant Rubión, assegura que molts negocis se sostenen gràcies als ertos  i reclama una rebaixa dels impostos perquè «no es pot pagar el mateix quan es treballa molt menys».

Des de Terrassa asseguren que ja s’ha notat un descens de la feina, tot i que les restriccions encara no són vigents, i pronostiquen «un hivern negre».

Un sector molt «heterogeni» i unes restriccions que «no afectaran tothom per igual»

Aquest dimecres 14 d’octubre, una vegada es publiquin en el DOGC, entraran en vigor les mesures especials per aplicar a 15 municipis del Vallès Occidental amb l’objectiu de reduir els contagis de Covid-19. Una de les mesures aprovades pel Procicat afecta el sector de la restauració.

En concret, bars i restaurants hauran d’eliminar el consum a la barra, que sempre s’haurà de fer a la taula, i es limita l’aforament tant a l’interior com a l’exterior al 50%.

Per als gremis d’hostaleria de Sabadell i Terrassa, dues de les ciutats on s’aplicaran les restriccions, aquestes mesures poden portar al tancament molts bars i restaurants que des de fa mesos «es conformen amb sobreviure». 

José Carreira, propietari del restaurant Rubión de Sabadell i membre del Gremi Comarcal d’Hosteleria de Sabadell, recorda que molts negocis estan patint per tirar endavant des de l’inici de la pandèmia i que aquestes mesures els poden acabar d’enfonsar.

Carreira recorda que el sector és molt heterogeni i que les restriccions no afectaran tots per igual, però creu que els negocis més petits i els que no tenen terrassa «ho tenen molt complicat».

Una situació complicada a nivell sanitari 

És per això que malgrat reconèixer que la situació és molt complicada a nivell sanitari i que es necessiten mesures per reduir els contagis, reclama que s’estudiïn bé les restriccions que s’apliquen al sector si es vol evitar un tancament massiu de bars i restaurants. «Jo tinc un local gran i des de l’inici de la pandèmia he pogut oferir les taules i tancar la barra, però molts locals si fan això hauran de tancar», assegura.

De la mateixa opinió és el president del Gremi d’Hosteleria de TerrassaXavi Gómez, que adverteix que ja s’estan notant els efectes de les restriccions abans de ser aplicades. «He tingut el local buit tot el matí i ja m’han cancel·lat diverses reserves perquè la gent té por», afegeix.

Tant Carreira com Gómez eviten criticar les mesures que s’estan prenent des del punt de vista sanitari perquè la situació «és excepcional», però reclamen ajuts urgents a Espanya per «salvar el sector». Aquí, recorden que els ertos estan aguantant molts negocis, però que sense una rebaixa d’impostos no hi ha futur.

«Tot i que ens baixa la feina continuem pagant lloguers, subministraments i impostos com si res estigués passant i això és insostenible», asseguren.

Una crida a la responsabilitat ciutadana

També alerten que si els contagis van a més a partir d’ara l’hivern  «pot ser molt dur» i fan una crida a la responsabilitat de la ciutadania per fer cas de les recomanacions per fer compatible mantenir a ratlla el virus amb poder anar a bars i restaurants.

Reconeixen que la fórmula és complicada, però insisteixen que si s’ha de vèncer la Covid-19 aturant l’activitat econòmica el remei serà pitjor que la malaltia.

Notícies relacionades

Finalment, reclamen «claredat» en les mesures que es prenguin i que les diferents administracions no es contradiguin per «desesperació» del sector.

Més notícies de Sabadell i Terrassa en les edicions locals d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA