CRIM SENSE RESOLDRE

La família d'Helena Jubany aporta noves proves per reobrir el cas d'assassinat

«Molta gent amb informació rellevant ha perdut la por i ha contactat amb nosaltres», explica el germà de la víctima

La família d'Helena Jubany aporta noves proves per reobrir el cas d'assassinat
2
Es llegeix en minuts
ACN

La reobertura de la causa pel crim d’Helena Jubany està ja sobre la taula del Jutjat número 2 de Sabadell. La família de la jove mataronina assassinada a la cocapital vallesana ha aportat noves proves que «qüestionen de soca-rel» les declaracions que van fer els testimonis fa prop de 20 anys. Segons l’advocat de la família, Benet Salellas, les noves proves enderroquen la coartada de Santi Laiglesia, un dels principals sospitosos del crim.

La família, al contrari, no emprendrà cap acció contra una altra de les que van ser sospitoses, Ana Echaguivel. El germà de la víctima, Joan Jubany, celebra que existeixi una possibilitat real per reobrir el cas gràcies a la pressió mediàtica que ha ajudat a «trencar el silenci» entorn del cas.

Les noves proves aportades als jutjats són de tipus documental, pericial i també testifical. «Molta gent que tenia informació rellevant ha perdut la por i ha contactat amb nosaltres», detalla Jubany. L’escrit de sol·licitud de reobertura es va presentar el 5 de juny i ara hi ha un any i mig de marge abans que els delictes prescriguin.

«La causa de tot un poble»

Tot i que fa prop de 20 anys de la mort d’Helena Jubany, la família té la «convicció» que aquesta vegada «es farà justícia, s’arribarà fins al final i es resoldrà el crim». En aquestes dues dècades, la família sempre ha criticat la investigació que es va fer en el seu moment i assegura que gràcies a les noves proves aportades hi ha ara «molts fils per estirar».

Els Jubany han tingut, en la fase final d’aquest via crucis, el recolzament d’un grup de veïns de Sabadell que han recollit els diners necessaris per fer front a la despesa judicial. La portaveu del Manifest Sabadellenc, Maria Argudo, celebra que ara la gent es plantegi que un feminicidi ocorregut fa 19 anys no pugui quedar impune: «És la causa de tot un poble».

Amb tot, Argudo lamenta que la persona que va matar la jove mataronina continuï fent vida normal i que la seva família no hagi pogut tancar el dol al no saber què va passar la matinada del 2 de desembre del 2001. Ara, afegeix l’advocat de la família, des d’una perspectiva jurídica els arguments estan clars sobre la taula per poder reobrir el cas i tancar aquesta ferida.

Notícies relacionades

En cas de no reobrir-se ara, els fets prescriuen l’any que ve, el 2021, per a qualsevol persona relacionada amb el cas que no hagués sigut ja investigada en la primera instrucció. Per als que ja van estar imputats, com Laiglesia o Echaguivel, el termini arriba fins al 2025.

Més notícies de Mataró Sabadell en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE