ORDENANCES FISCALS

Sabadell aprova inicialment la pujada d'impostos de les ordenances fiscals amb crítiques des de l'oposició

Les modificacions, de caràcter general, al conjunt d'impostos, taxes i preus públics municipals proposen un increment d'un 2%

Es proposa una bonificació d'entre el 60% i el 80% per a activitats comercials afectades per obres a la via pública

pleno-sabadell-ordenanzas

pleno-sabadell-ordenanzas

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dilluns 21 d’octubre, el govern municipal de Sabadell (PSC i Podem) va aprovar de manera inicial les ordenances fiscals del 2020 ambl’abstenció de l’oposició, crítica amb la pujada generalitzada i disposada a negociar.

Quant a les modificacions que s’aplicaran al conjunt d’impostos, taxes i preus públics municipals les ordenances proposen un increment d’un 2%, que «respon a la necessitat d’equilibrar les ordenances fiscals a l’IPC acumulat dels últims dos anys», segons el govern sabadellenc. «Aquest increment té en compte l’increment de l’IPC per al 2019, que es calcula que serà superior a l’1%, i el de 2018 que va ser de l’1,2%», afirmen des del govern municipal.

L’increment tindrà un caràcter general i s’aplicarà a l’IBI, a l’IAE o la taxa de guals, entre d’altres. «Les modificacions proposades fomenten la igualtat d’accés als serveis públics i atén els col·lectius i àmbits més necessitats de protecció i defensa», defensen des del govern.

Crítiques des de l’oposició

«El projecte que es porta a aprovació inicial és poc ambiciós»,va afirmar Gabriel Fernàndez, portaveu d’ERC. «Tampoc és valent, perquè no busca el límit de la llei Montoro. El govern té temps de corregir i negociar», va afegir Fernàndez.

A més, ERC va demanar al govern PSC-Podem que «bonifiqués fins al 95% de l’IBI a les vivendes llogades amb renda limitada» i que, d’altra banda, les vivendes que estiguin buides «paguin un 50% més d’IBI que ara».

Lourdes Ciuró (Junts per Sabadell) va afirmar: «No veiem amb bons ulls aquest increment a la pressió fiscal de les famílies. Ens sembla que no és el que correspon, sobretot, tenint en compte que no es divisa que hi hagi una època de bonança econòmica, sinó el contrari»

Per part de Ciutadans, José Luís Fernández, també es va mostrar crític amb la proposta d’ordenances fiscals. «Es tracta d’una pujada que, en general, és lineal, molt per sobre de l’IPC i que torna a castigar les famílies sabadellenques, especialment aquest nucli que paga, que és la classe mitjana i treballadora», va argumentar Fernández.

Anna Lara (Crida per Sabadell) també va criticar la pujada per sobre de l’IPC: «Amb un Ajuntament sanejat i amb un superàvit reiterat i acumulat i amb un IPC entorn de l’1%, no entenem que es plantegi un augment general del 2% de les ordenances. Creiem que ens hauríem de cenyir, si és que és necessari arribar-hi, estrictament a l’IPC», va exposar en la sessió plenària.

Bonificació per a comerços en cas d’obres

Una de novetats d’aquestes ordenances és la bonificació per a activitats comercials afectades per obres en la via pública de llarga durada. Els percentatges de reducció seran d’un 60% en els casos d’obres de durada superior a 3 mesos i menor a 6, i d’un 80% en les obres de durada superior a 6 mesos.

Revisió de la taxa de residus per l’any que ve

Una de les taxes que es revisaran l’any que ve és la de residus, de manera que «es puguin ajustar els criteris» i «trobar mecanismes que permetin recompensar amb una disminució del rebut de la taxa», expliquen des del consistori.

Notícies relacionades

«Aquesta revisió no s’ha fet per a aquest exercici perquè requerirà un estudi profund i exhaustiu i el diàleg amb entitats econòmiques, socials i veïnals de la ciutat», argumenten.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA