Anar al contingut

CIUTAT AGERMANADA AMB EL SÀHARA

Sabadell commemora els 30 anys d'agermanament amb el Sàhara

L'artista sahrauí Aziza Brahim oferirà un concert a la cocapital del Vallès Occidental

L'agermanament es va reformular el 2017 per donar un nou impuls a la Cooperació Directa

El Periódico

Sabadell commemora els 30 anys d'agermanament amb el Sàhara

FERRAN SENDRA

La commemoració dels 30 anys d’agermanament entre Sabadell i el Sàhara comptarà amb diverses activitats en què la música, les activitats familiars i les arts plàstiques seran protagonistes.

Així mateix, la celebració, que tindrà lloc dissabte 15 de juny a la tarda al Jardí de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859, tindrà un final d’excepció: un concert a càrrec de l’artista sahrauí Aziza Brahim, que a través de les seves cançons contribueix a transmetre tota la situació del seu poble. El recital, com totes les activitats de la jornada commemorativa, serà d’accés lliure i gratuït.

La celebració dels 30 anys s’iniciarà a les 6 de la tarda als Jardinets, amb diferents tallers de contes, postals, xapes, per pintar cares o de malabars. També en aquest espai ubicarà un punt d’artistes plàstics. Cap a les 19:30 h, els assistents podran disfrutar d’un concert acústic de guitarra. El recital d’Aziza Brahim començarà les 21:30 h.

30 anys d’agermanament

Firmat el 1989, l’agermanament entre l’ajuntament i Argub (Sàhara Occidental), es va reformular el febrer del 2017 “amb la voluntat de donar continuïtat a la tasca realitzada fins al moment, però alhora donar un nou impuls a la Cooperació Directa i implicant els i les habitants de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD)”, comenten a l’ajuntament.

Des de l’ocupació dels territoris sahrauís el 1976 pel Marroc i Mauritània i annexionats completament pel Marroc el 1979, es va constituir la RASD en territori algerià, que ha esdevingut un estat amb reconeixement limitat. La RASD ha sigut reconeguda per 84 estats i és membre de la Unió Africana.

Al llarg dels anys han sigut múltiples les resolucions d’organismes i les sentències de tribunals internacionals que denuncien l’ocupació i on s’avalen els drets legítims del poble sahrauí. El del Sàhara Occidental segueix sent, no obstant, "un dels conflictes més antics i oblidats del món", segons l’ajuntament.

La reformulació de l’acord

Amb la reformulació de l’agermanament entre Sabadell i Argub l’any 2017, “s’ha volgut revitalitzar la cooperació, reforçant algunes línies de treball, introduint noves perspectives i focalitzant l’acció en cinc eixos concrets: cooperació sanitària, joventut, perspectiva de gènere, formació i impacte local i internacional”, expliquen des de l’ajuntament.

“Tot això, amb l’objectiu d’augmentar la incidència i l’impacte dels projectes al Sàhara i també estimular la implicació dels i les joves de Sabadell, així com la visibilització dels refugiats”, afegeixen des del consistori.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA