Trànsit

El Pla de Seguretat Viària de Sabadell busca reduir un 25% el nombre de víctimes greus i mortals

La creació del Consell Local de Seguretat Viària vehicularà el debat de les mesures i accions que planteja el pla

consellseguretatviaria26 20ca44d564a6e58b153c2edd3fb6bf0b

consellseguretatviaria26 20ca44d564a6e58b153c2edd3fb6bf0b

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El desenvolupament del Pla de Seguretat Viària de Sabadell planteja l’aplicació d’una sèrie de mesures amb l’objectiu final d’arribar al 2020 amb un 25% menys de víctimes greus i mortals per accidents de trànsit a Sabadell.

Per desenvolupar el pla de la forma més consensuada i oberta possible, el ple del mes de febrer va sotmetre a aprovació la constitució del Consell Local de Seguretat Viària, en el qual es reuniran representants de diferents entitats ciutadanes, de l’àmbit de la seguretat viària, l’educació o altres col·lectius; cossos de seguretat; serveis d’emergències; professionals; agents socials; grups municipals, i departaments implicats de l’Ajuntament de Sabadell.

La creació d’aquest òrgan s’origina el juliol del 2018, quan el Pla Local de Seguretat Viària de Sabadell va experimentar una actualització de continguts i objectius. El document actual marca una sèrie d’actuacions amb l’any 2020 com a termini.

L’objectiu principal és disminuir en un 25% el nombre de víctimes greus i mortals per accidents de trànsit respecte de la mitjana registrada durant el bienni 2014-2015. Això significa aconseguir una taxa per 1.000 habitants de 0,29 víctimes greus i mortals (la mitjana dels anys 2014-2015 és de 0,39). El 2018 es van produir cinc accidents de trànsit mortals a Sabadell.

Participació ciutadana

Una de les mesures del pla és comptar amb un espai de participació ciutadana per posar en comú idees i propostes que ajudin a assolir els objectius marcats pel document. Així, al desembre es va fer una reunió de treball, juntament amb representants de diferents entitats, sindicats, grups polítics i serveis d’emergències de la ciutat, directament implicats amb el trànsit, amb l’objectiu de constituir el Consell Local de Seguretat Viària.

El regidor de Serveis Municipals, Seguretat i Prevenció, Lluís Perarnau, considera que aquest Consell Local de Seguretat Viària “serà una eina per implicar a tothom en un mateix objectiu i es convertirà en un espai participatiu on debatre, juntament amb tots els representants, les mesures o accions correctores que planteja el pla o d’altres que es puguin proposar”.

Les mesures d’actuació del Pla Local de Seguretat Viària es distribueixen en tres grans línies d’actuació: millora amb mesures físiques i de gestió, incloent-hi l’actuació sobre punts de concentració d’accidents i entorns segurs; mesures de millora o manteniment de mecanismes de control; i mesures per incrementar i mantenir les activitats d’educació per a la mobilitat segura i formació en seguretat viària

Quant a les mesures físiques i de gestió, el pla preveu la configuració física i la senyalització de les vies per incrementar la seguretat; actuacions de millora dels entorns escolars; transformació d’espais públics, i estudis de pacificació del trànsit i transformació de la mobilitat a determinades zones.

El segon gran bloc de mesures està relacionat amb els mecanismes de control en favor de la seguretat, amb un reforç en els d’alcoholèmia, de velocitat, de l’ús del casc, del mòbil i dels sistemes de retenció (cinturó de seguretat, retenció infantil). També es preveu intensificar els controls –i en conseqüència, augmentar les sancions– per infraccions en moviment, és a dir, per mitjà de radars fixos i mòbils.

Notícies relacionades

Finalment, el pla aposta per incrementar les activitats d’educació i formatives. En aquest context, “ja es fan anualment cursos als alumnes d’educació primària, amb més de 4.500 nens i nenes que fan formació cada curs”, expliquen des del consistori.

Més notícies de Sabadell

Temes:

Trànsit