Energia

Els municipis fan front comú pels drets energètics de Catalunya

Barcelona acollirà el 2n Congrés Català de Pobresa Energètica amb focus en les causes que agreugen la problemàtica

congreso-energia

congreso-energia

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ajuntaments, entitats municipals, socials, ambientals i de la societat civil s’uneixen per assegurar els drets energètics de la ciutadania i lluitar contra la vulnerabilitat energètica. En aquest context, Barcelona acull, entre el 8 i el 9 de novembre, el 2n Congrés Català de Pobresa Energètica, que aquest any posa el focus en les causes que agreugen aquesta problemàtica i en la situació actual de la defensa dels drets energètics.

El 2n Congrés de Pobresa Energètica es presenta com un “espai de debat, anàlisi i reflexió que vol aportar possibles solucions i, alhora, promoure una acció de treball conjunta entre les administracions públiques i el sector social, especialment des de l’àmbit local, amb l’objectiu d’augmentar la capacitat de resposta i les estratègies per prevenir la pobresa energètica”.

L’última Enquesta de Condicions de Vida 2017 (Idescat) mostra que un 6,3% dels catalans, més de 400.000 persones en xifres absolutes, no poden mantenir la seva vivenda a una temperatura adequada i que un 0,9% de les llars catalanes, amb un total de 67.000 persones, han sigut privades per causes econòmiques, i almenys en una ocasió, d’una font d’energia necessària per realitzar les activitats de la vida diària.

“Això demostra que, malgrat les múltiples iniciatives, com ara la vigència de la Llei 24/2015, que ha de garantir el dret d’accés als subministraments d’aigua, llum i gas, les causes estructurals de la pobresa energètica no s’aborden de forma efectiva i que les mesures aplicades són insuficients”, apunten des de l’organització.

Les mateixes fonts apunten que, sobre el preu de l’energia, “estem pagant preus superiors a la mitjana europea, mentre que el poder adquisitiu al nostre país està per sota, cosa que fa que el cost dels subministraments bàsics tingui una càrrega més gran a la cistella bàsica de les llars catalanes”. En l’àmbit domèstic, a Espanya una família pagava de mitjana 1.566 euros el 2008 en concepte de despeses energètiques i ara, el 2018, pel mateix consum estaria pagant 2.238 €, un 40% més.

Assessorament energètic

El 2n Congrés de Pobresa Energètica presenta aquest any com a novetat l’obertura d’un Punt d’Assessorament Energètic (PAE) durant els 2 dies de l’esdeveniment, que estarà obert a tota la ciutadania.

D’aquesta manera, les persones interessades podran anar a les Cotxeres de Sants, on se celebra el Congrés, amb les seves factures i rebre assessorament personalitzat i informació sobre els seus drets energètics.

Aquest any, a més, més de 100 ponents treballaran entorn de la defensa dels drets energètics. Entre aquestes ponències destaquen "Com hem arribat a l’actual model energètic i com afecta la pobresa energètica", a càrrec de Javier García Breva, referent en política energètica a Espanya, "Creant un espai per a la història energètica", amb Marylin Smith, directora d’EnAct (Energy Action Project), o "L’Observatori Europeu de Pobresa Energètica", amb Harriet Thomson, gestora d’aquest observatori, professora de la Universitat de Manchester i experta en pobresa energètica.

A part d’aquestes ponències, es debatrà i es reflexionarà sobre l’energia com a dret, el gènere i la pobresa energètica, les estratègies per a l’apoderament energètic, les iniciatives que es duen a terme des del món local i el sector social per defensar el dret a l’energia i recolzar les persones o la protecció jurídica dels consumidors en situació de vulnerabilitat, entre d’altres.

En el congrés també es presentaran indicadors i mesures que permetran fer una radiografia sobre la situació de la pobresa energètica a Catalunya.

Notícies relacionades

La primera edició del Congrés Català de Pobresa energètica es va celebrar el 2016 a Sabadell i va reunir 400 persones i ponents d’àmbit nacional i internacional. Aquest any hi participen com a organitzadors els ajuntaments de Barcelona, de Sabadell i de Badalona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, la Taula del Tercer Sector Social, l’associació ecoserveis i l’Aliança contra la Pobresa Energètica.

Més notícies de Sabadell