En concepte d'IVA

L'Estat reclama 400.000 euros a Amics de l'Òpera de Sabadell

L'Associació ha hagut de sol·licitar un crèdit a Banc Sabadell que, amb els interessos, s'eleva a gairebé 600.000 euros

L'entitat remarca que totes les declaracions es van fer correctament i adverteix que "és un cop molt fort" per als seus comptes

1
Es llegeix en minuts
ACN

L'Associació Amics de l’Òpera de Sabadell denuncia que l'Estat, a través d'Hisenda, els reclama una suma pròxima als 400.000 euros en concepte d'IVA des del 2013 fins al 2017. L'entitat assegura que l'impost es va cobrar i va declarar correctament d'acord amb la normativa vigent, però que un canvi formalitzat el 2013, que apunta que se'ls va comunicar tard, obligava a no incloure l'impost en les factures emeses als teatres i centres on van actuar.

Per aquest motiu, l'Associació ha recorregut la decisió. “És un cop molt fort per a nosaltres”, apunta Mirna Lacambra, presidenta d'Amics de l’Òpera de Sabadell, que ha revelat que per fer front a aquest deute l'entitat ha hagut de sol·licitar un préstec que, amb els interessos, eleva la quantitat a pagar a gairebé 600.000 euros”.

L'entitat va néixer el 1982 i, des dels seus inicis, ha assumit les seves responsabilitats amb Hisenda, explica la seva presidenta i fundadora, la soprano Mirna Lacambra. “Hem fet tota la vida el que s'havia de fer legalment amb Hisenda, totes les factures que hem cobrat als teatres on hem anat a fer les funcions les hem fet com legalment s'havien de fer, amb IVA, i ho hem declarat”, apunta.

Tot i això, assegura que l'Estat va aplicar un canvi que eximia les associacions sense ànim de lucre de fer factures amb aquest impost, una modificació que no els va ser transmesa, motiu pel qual van seguir reflectint-lo en les seves factures. “Això ens en van avisar dos o tres anys més tard, i ens demanen que tornem l'IVA cobrat als teatres per les representacions que hem fet entre 2013 i 2017, és un cop molt fort per a nosaltres”, destaca.

Notícies relacionades

La xifra s'eleva a gairebé els 400.000 euros, però el fet de no disposar d'aquesta quantitat ha portat l'Associació a demanar un préstec al Banc Sabadell i un aval, fet que, comptant les comissions i altres despeses derivades, eleva la despesa als 600.000 euros. “És un sobresalt important per a nosaltres”, adverteix Lacambra, que explica que estan treballant per trobar un partner que els doni de suport econòmic per afrontar la despesa extra que suposa la devolució de l'IVA. No obstant això, Lacambra avança que ja han recorregut la decisió, i que es troben a l'espera d'obtenir resposta.

Més notícies de Sabadell