Sostenibilitat

El Mercat Municipal de Rubí diu adeu als plàstics d’un sol ús

La Diputació de Barcelona impulsa un projecte per fomentar un consum més responsable que posicioni els mercats municipals com a agents de sostenibilitat

El Mercat Municipal de Rubí diu adeu als plàstics d’un sol ús

Ayuntamiento de Rubí

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Rubí (Vallès Occidental) és una de les tres ciutats, juntament amb Manresa i Viladecans, on es desenvoluparà la prova pilot ‘Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús’, una iniciativa de la Diputació de Barcelona per reduir els residus plàstics, en especial els que no es poden tornar a aprofitar, mitjançant accions que fomentin la participació ciutadana.

El projecte, que s’emmarca en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) sobre l’Acció Climàtica, vol impulsar un model de comerç més sostenible i un consum més responsable, en benefici del medi ambient i de la salut de les persones, i que alhora posicioni els mercats municipals com a agents de cohesió social i de sostenibilitat.

‘Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús’ es concreta en tres eixos. L’eix mediambiental vol reduir els envasos d’un sol ús que generen els mercats municipals, com les bosses de plàstic, que tenen de mitjana una vida útil d’un quart d’hora, el que es tarda entre el moment de la compra i endreçar-ho a casa.

Bosses de tela reutilitzables de regal

Per canviar els hàbits de consum, els paradistes que s’afegeixin a la proposta tindran material gràfic de la campanya i regalaran bosses de tela reutilitzables que el client obtindrà mitjançant un passaport amb 10 caselles que s’aniran segellant a mesura que compri de forma responsable. Una vegada ple, rebrà una bossa de regal.

D’altra banda, l’eix comercial i econòmic implica el mercat municipal com a punt de promoció econòmica indispensable de la ciutat. La prova pilot contempla un diagnòstic previ sobre els envasos que utilitzen els paradistes i a posteriori un nou estudi per verificar en quina mesura han canviat els seus hàbits de venda.

Notícies relacionades

Finalment, el projecte es complementa amb un eix educatiu: alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Torrent dels Alous dedicarà un projecte d’aprenentatge i prestació de serveis als mercats sostenibles. L’alumnat realitzarà una formació específica sobre residus i un treball de camp amb els paradistes per comprovar els resultats de la proposta.

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO