06 jul 2020

Anar al contingut

durant juliol i agost

L'Ajuntament de Rubí garanteix els casals aquest estiu i n'assumeix el 84% del cost

Hi haurà 1.350 places disponibles i les preinscripcions ja es poden formalitzar a la web municipal

El Periódico

L'Ajuntament de Rubí garanteix els casals aquest estiu i n'assumeix el 84% del cost

Rubí tindrà casals d’estiu per a nens i nenes d’entre 3 i 12 anys durant els mesos de juliol i agost, un casal específic per a nens i joves amb diversitat funcional, una sèrie de tallers educatius pensats per a l’alumnat de l’ESO i un casal artístic de la mà de les escoles municipals d’art i música. 

D’aquesta manera, el consistori vol assegurar que, durant el període d’estiu, els nens i joves de la ciutat tinguin l’oportunitat de participar en activitats educatives; posa els mitjans necessaris perquè aquesta oferta sigui assequible a tothom; i vetlla perquè s’extremin en tot moment les mesures de seguretat per preservar la salut dels nens.

Subvenció de 300.000 euros

Per evitar nous contagis i contenir la Covid-19, les autoritats sanitàries exigeixen mesures molt estrictes als casals d’estiu: baixa la ràtio de nens per monitor, cal assegurar distància social, facilitar l’entrada esglaonada i prendre la temperatura a l’entrada i la sortida de l’activitat. Aquesta complicació tècnica fa que les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFAS) no puguin assumir l’organització, com feien fins ara.

Per fer possibles els casals, el consistori destinarà prop de 300.000 euros en forma de subvenció a l’Associació Compartir per arribar a tants nens i nenes com sigui possible. D’aquesta manera, el consistori assumeix el 84% del cost de les activitats.

Així ho ha anunciat en roda de premsa l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez, que ha recordat que els nens i nenes van deixar d’anar a l’escola el 13 de març i han estat totalment confinats gairebé dos mesos. «Trobar-se amb altres nens i nenes en un casal d’estiu tindrà, segur, un efecte molt positiu el seu el benestar emocional», ha dit. «En un context d’emergència sanitària, sense el suport dels avis i les àvies i sense escola, els casals també ajuden la conciliació i donen suport als treballadors i treballadores de la ciutat», ha conclòs.

Mesures de seguretat

El consistori garanteix que s’implementaran totes les mesures que marca la normativa, i «alguna més», per minimitzar el risc de contagi. Això implicarà que els nens hauran de portar la seva mascareta de casa; es prendran temperatures a l’arribada i a la sortida del casal; els grups seran petits per garantir la distància social i independents entre ells: cada grup tindrà monitor i material propi i horari d’entrada esglaonada. 

Les famílies hauran de firmar un document que acrediti que el nen no té símptomes de malaltia ni febre i, en cas que es detectin, s’enviarà el nen a casa i es tancarà el grup durant els 15 dies de quarantena.

1.350 places

Entre els mesos de juliol i agost s’ofereixen 1.350 places de casals per a nens i nenes des de P3 fins a 6è de primària. L’oferta es concreta a 150 places el juliol a set casals de set centres educatius: Escola Montessori, Escola 25 de Setembre, Escola Pau Casals, Escola Teresa Altet, Escola Pare Cinto Verdaguer, Escola Ramon Llull i Escola Rivo Rubeo. 

Durant el mes d’agost, s’ofereixen 300 places més: 150 a dos casals a l’Escola Montessori i Escola Ramon Llull. «El primer que hem variat és la capacitat i la manera d’organitzar els grups per garantir la seguretat dels nens i nenes i les seves famílies», ha dit el regidor d’Educació, Víctor García Correas. 

Hi haurà 30 places a cada casal per setmana, repartits en 3 grups de 10 nens, en què una plaça serà per a nens amb necessitats especials. «No només implantem la normativa que ens dicten les autoritats sanitàries, sinó que, sempre que es pot, som encara una mica més exigents que la normativa», ha detallat García.

Les famílies hauran d’assumir el 16% del cost del casal: 35 € la setmana de 8 a 14 h i 19,15 € de menjador la primera setmana (24 €, la resta). No hi haurà servei de tarda.

Les inscripcions ja es poden tramitar a través d’un formulari a la web municipal. Les places s’ompliran per ordre d’arribada de la sol·licitud i cada nen podrà optar a dues setmanes de casal.

Més oferta

Aquest any s’amplia l’oferta amb tallers educatius de dues hores que es faran a l’auditori de la biblioteca del 30 de juny al 31 de juliol pensades per a joves de 1r a 4t d’ESO. La inscripció serà telemàtica des de la pàgina web de l’Ajuntament entre el 3 i el 15 de juny. En aquests tallers, es treballarà per projectes, entesos com a experiències d’aprenentatge a partir d’activitats dinàmiques i participatives per reforçar el desenvolupament de les competències bàsiques curriculars dels joves.

L’Escola d’art i disseny edRa i l’Escola Municipal de Música Pere Burés també preparen un casal artístic interdisciplinari que unirà la música i les arts plàstiques entre el 26 de juny i el 10 de juliol, de 8.30 a 13 h amb entrades escalonades per grups. En aquest cas, el casal disposarà de 20 places setmanals organitzades en dos grups d’edat: un grup de 10 nens de 6 a 8 anys i un grup de 10 nens de 9 a 12 anys. Farà falta un mínim de 5 nens per obrir cada grup d’edat.

I, com cada any, el Centre d’Educació Especial de Can Oriol organitza un casal específic per a persones amb diversitat funcional. Aquest estiu, tindrà lloc només en horari de matins. La preinscripció es pot formalitzar fins al 12 de juny al telèfon 685 138 771.

Més notícies de Rubí en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA