26 maig 2020

Anar al contingut

en quatre etapes

Rubí busca 10 comunitats de veïns per participar en una prova pilot sobre l'eficiència energètica

El dimecres 27 de maig es durà a terme una sessió informativa virtual per donar a conèixer aquesta iniciativa a les persones interessades

El projecte 'Comunitats Rubí Brilla' vol promoure l'estalvi, la sostenibilitat, les energies renovables i la qualitat de vida

El Periódico

Rubí busca 10 comunitats de veïns per participar en una prova pilot sobre l'eficiència energètica

L’Ajuntament de Rubí busca deu comunitats veïnals que vulguin participar en la prova pilot ‘Comunitats Rubí Brilla, estalvi, confort i energia’. El projecte té com a finalitat establir un mètode de treball per promoure l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables a les comunitats veïnals de la ciutat.

La iniciativa preveu aconseguir comunitats sostenibles, que estalviïn energia, emissions de CO2 i diners; millorar el confort i la qualitat de vida de les persones que viuen als edificis que participin en el projecte; apoderar energèticament els seus propietaris i propietàries; incrementar el valor patrimonial dels immobles; augmentar les possibilitats de venda o lloguer de les vivendes i allargar la vida útil dels edificis participants.

En quatre fases

‘Comunitats Rubí Brilla’ es divideix en quatre etapes: el diagnòstic i la simulació; la recerca de pressupostos; les subvencions i el finançament, i l’execució. I serà cada comunitat la que decidirà el pas a la següent etapa. 

Durant el primer estadi, Diagnòstic i simulació, es duran a terme tallers virtuals de formació en estalvi energètic i econòmic; es farà un estudi per vivenda d’optimització en la contractació i un altre per comunitat d’optimització en la contractació de les zones comunes i simulació de l’estalvi energètic d’emissions i econòmic per a la implementació de mesures d’eficiència energètica i energies renovables.

Moltes de les propostes plantejades en aquesta primera fase no requeriran inversió econòmica per part de la comunitat. No obstant, hi haurà altres accions, com la possible implementació d’un sistema solar per a l’autoconsum o la millora de l’aïllament de la façana, que sí que el necessitaran durant la 4a etapa –aquesta inversió estarà vinculada a subvencions i a un finançament amb condicions «molt favorables», segons explica l’Ajuntament–.

Estalvi a la factura

El projecte ‘Comunitats Rubí Brilla’ gira entorn de l’estalvi econòmic i aquest estalvi ha de permetre finançar les accions executades durant l’estadi 4. Així, una part d’aquest estalvi servirà per cobrir el cost de la inversió durant els anys que duri el finançament, mentre que el mateix estalvi resultarà net per a la comunitat quan el període de finançament finalitzi i quedi coberta la inversió.

«Solem oblidar que, a part de la factura que ens arriba al domicili, paguem una factura elèctrica també com a comunitat de veïns. El marge d’estalvi aquí pot ser de centenars d’euros. ‘Rubí Brilla’ ofereix un projecte pilot que, de nou, ajudarà la butxaca i el medi ambient», ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

El dimecres 27 de maig a les 18 h tindrà lloc una sessió informativa virtual a través del canal de Youtube de l’Ajuntament, on es podran resoldre dubtes sobre el projecte. Per participar-hi és necessari inscriure’s prèviament a la sessió.

Les comunitats que, una vegada hagin assistit a la reunió informativa, vulguin participar en el projecte, hauran d’omplir el full de sol·licitud. D’entre les diferents peticions rebudes s’escolliran aquelles deu que, sota criteris tècnics, es considerin idònies per a la prova pilot. Les sol·licituds es poden presentar fins al 22 de juny del 2020.

Més notícies de Rubí en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA