tercer abocador a la ciutat

Veïns de Rubí es manifestaran en contra de l'obertura del futur abocador de Can Balasc

La plataforma Rubí Sense Abocadors alerta que la distància amb les vivendes «és insuficient» i que hi ha una escola molt a prop

boaect9cmae8hhx

boaect9cmae8hhx

3
Es llegeix en minuts
acn

La ciutadania de Rubí es mobilitzarà divendres en contra de l’obertura de l’abocador de Can Balasc. La protesta, que ha convocat la plataforma Rubí Sense Abocadors, arriba després que el gener passat la Direcció General de Qualitat de l’Aire i el Canvi Climàtic de la Generalitat aprovés l’autorització ambiental provisional, a l’empresa responsable de la instal·lació. 

Els veïns asseguren que el projecte inicial que la companyia va proposar el 1994 «ha canviat substancialment» perquè «el dipòsit de residus procedents de la construcció que es volia fer s’ha convertit en un abocador de materials no perillosos». Alerten que les vivendes es troben massa a prop i recorden que també hi ha una escola en aquesta zona.

Grans canvis des de 1994

La plataforma Rubí Sense Abocadors segueix en peu de guerra per aturar el projecte de l’empresa TMA Grup Sánchez que vol posar en marxa un nou abocador de residus no perillosos a Can Balasc. Tot i que el projecte fa anys que és sobre la taula, els afectats asseguren que al llarg del temps ha evolucionat i reclamen a l’Ajuntament i la Generalitat que intervinguin per impedir que es converteixi en una realitat.

Segons la portaveu de la plataforma, Montse Rousse, l’autorització ambiental provisional que ha emès el Govern implica «canvis substancials» respecte al que l’empresa va plantejar el 1994. «Llavors es parlava de construir un dipòsit de residus procedents de la construcció amb una capacitat d’un milió de metres cúbics, una vida de vuit anys i s’incloïa un llistat d’una dotzena de residus diferents». «Ara la capacitat s’ha incrementat fins a tres milions de metres cúbics, la durada s’ha establert en quinze anys i el llistat de residus s’ha ampliat a 200 tipologies», lamenta Rousse.

Considera que «existeix una incompatibilitat urbanística perquè no hi ha prou distància entre l’abocador i les cases». A més, explica que hi ha un centre educatiu molt a prop i remarca que aquesta activitat «generaria pudors i repercutiria negativament en el valor patrimonial de les vivendes».

Després que la Direcció General de Qualitat de l’Aire i el Canvi Climàtic de la Generalitat també desestimés la majoria de les al·legacions que l’Ajuntament i la plataforma havien presentat, així com la necessitat de disposar d’una Declaració d’Impacte Mediambiental, l’únic requisit que queda perquè l’abocador comenci a funcionar és que l’Ajuntament doni llum verda al Pla d’Actuació Específica (PAE) i la llicència urbanística.

Aquest tràmit es troba parat, pendent d’un informe de l’Oficina de Gestió Ambiental del Departament de Territori. «Si aquest informe és favorable, que malauradament serà així, l’Ajuntament haurà de reprendre la tramitació», comenta la portaveu de la plataforma, que assegura que esgotaran totes les vies administratives possibles. «No descartem arribar a la Sala Contenciosa Administrativa si és necessari», adverteix.

Tant l’Ajuntament de Rubí com l’empresa TMA Grup Sánchez han rebutjat fer declaracions sobre aquesta problemàtica.

Tercer abocador a Rubí

El de Can Balasc seria el tercer abocador que s’instal·la a la localitat vallesana. Fins al 2015 a Rubí funcionava l’abocador de Can Carreras, també propietat de TMA Grup Sánchez. Aquest dipòsit va tancar després d’una demanda dels veïns i que l’Agència Catalana de Residus comprovés que s’havia superat el límit de la seva capacitat en 78.000 tones. «Fa anys que s’hauria d’haver presentat el pla de restauració i clausura», comenta Rousse, que reclama a la Generalitat que intervingui per obligar l’empresa perquè ho faci.

Notícies relacionades

A més, Rubí disposa d’una abocador que inclou una planta de transferència de residus situat al polígon industrial de Can Canyadell. Està gestionat per una empresa diferent i està destinat a la gestió de runa i residus de la construcció.

Més notícies de Rubí